India a saját energiaszükségleteit helyezi előtérbe, és továbbra is Oroszországtól vásárol olajat – jelentette ki Subrahmanyam Jaishankar indiai külügyminiszter mai sajtótájékoztatóján, amelyet a német kollégájával közösen tartott.

Creative,Flags,Design,Of,(russia,And,India),Flags,Banner,,3d
Fotó: Shutterstock

A tárcavezető bírálta az európai országokat, mivel azok az energiaszükségleteiket helyezik előtérbe, de mást kérnek Új-Delhitől – írja az AP. Hasonlóan nyilatkozott Hardeep Puri indiai olajminiszter is egy helyi portálnak: a politikus kifejtette, hogy az ázsiai országot semmilyen módon nem befolyásolja az ársapka, és sok országtól vesznek energiahordozókat, amin nem fognak változtatni.

Jaishankar arról is beszélt a sajtótájékoztatón, hogy átadtak Moszkvának egy listát, amelyen indiai termékek találhatók: a politikus szerint ezeknek hozzáférést kell kapniuk az orosz piachoz, hogy csökkentsék az Oroszországgal szembeni kereskedelmi deficitet.

Meglátjuk, hogy hol találkozik kereslet és kínálat. Ennek nagy részét a piac fogja meghatározni

– mondta a tárcavezető, s hozzátette: a bővítéséről már jó ideje folynak tárgyalások, ezek még az orosz–ukrán háború kirobbanása előtt megkezdődtek. Annalena Baerbock német külügyminiszter a sajtótájékoztatón kifejtette, hogy Németország nagy lehetőséget lát Indiában, amelyet fontos partnernek nevezett. 

India nem ítélte el Moszkvát a háború miatt, hanem a békére és párbeszédre szólított fel.

Ehhez hozzátartozik, hogy a két ország között szoros gazdasági, kereskedelmi és politikai kapcsolat alakult ki. Oroszország évtizedek óta India legnagyobb haditechnikai beszállítója, és az indiai gyógyszeripari termékek negyedik legnagyobb piaca. A szankciók után India – az első Kína után – Oroszország második legnagyobb olajvásárlójává vált, és következetesen elzárkózott az ársapka bevezetésétől. Jaishankar már november elején kijelentette Moszkvában, hogy India továbbra is orosz olajat fog vásárolni, mivel az előnyös az ázsiai országnak. 

Egyelőre hidegen hagyja Moszkvát az olajárplafon

Oroszország szerint a nyugati országok által bevezetett ársapka a globális energiapiacokat destabilizálja, viszont a szankciók ellenére az orosz gazdaság képes ellátni a hadsereget mindennel, amire annak szüksége van.