Az elmúlt két évben a globális olajipar 58 milliárd dollárt költött beruházásokra, többségében a kitermelés növelésre irányuló befektetésekről döntöttek. Ez abban a tekintetben indokolt is volt, hogy a világjárvány alatt, az olajár mélyrepülésének időszakában semmilyen beruházás nem történt a szektorban, akkor a szakértők figyelmeztettek, hogy akár kőolajhiány is kialakulhat, ugyanis a világgazdaság felpörgése esetén nem tud majd lépést tartani a kínálat a kereslettel. Végül túlzott hiány nem alakult ki a globális gazdaságban, még az orosz olaj importjának tiltása ellenére sem, de a fejlesztésekre kizárólag fogyasztói oldalról nézve valóban szükség lehet. 

Brent Oil Field, Production Platforms, North Sea, UK
Fotó: Michael Saint Maur Sheil / Getty Images

Egy más összefüggésre világít rá tanulmányában a Carbon Tracker nonprofit agytröszt. Szerintük  

az elmúlt évek fejlesztéseivel együtt most ott tart a globális olajszektor, hogy akkora olajéhséget is ki tudnának szolgálni a kitermelők, amely azonnal ellehetetlenítené a klímavédelmi célok elérését, azaz ha a cégek padlógázt adnak a kitermelésnek, az önmagában klímakatasztrófát okoz.

A kitermelők azonban még itt sem állnak meg, ugyanis jövőre további 23 milliárdos befektetést terveznek, ami az agytröszt szerint az iparosodás előtti szinthez képest 2,5 fokkal emelné meg a Föld átlaghőmérsékletét.

A WTI árfolyama
 

Az energiabiztonság megteremtése a szektor célja,

egy olyan időszakban, amikor az egyik fő kitermelő, Oroszország által piacra dobott mennyiség kiesik – teszik hozzá. Még a klímabarát amerikai elnök, Joe Biden is az olajtermelés felpörgetését követelte, mivel a benzinár megugrott az ukrajnai háború kitörése után.

„A befektetők a vállalati kiadási tervek szoros figyelésére kényszerülnek, ugyanis a tervezett beruházások miatt az olajszektor csökkenti a kifizetéseket, elősegítve a párizsi klímaegyezmény céljainak meghiúsulását” – mondta a jelentés társszerzője, Mike Coffin.

A Chevron közölte, hogy eddigi, következő két évre vonatkozó 17 milliárdos fejlesztési terveit 2 milliárd dollárral felemeli.