Eladja a Vostok Oil-beli 5 százalékos tulajdonrészét a Vitol, minden bizonnyal a nyugati szankciók lehetséges jövőbeni hatásaira készülve ezzel.

Oil price graph, oil pump nozzle and stock market chart .Extremely detailed image, including elements furnished by NASA. olajár, brent, olaj, termelés, hordó
Fotó: Shutterstock

Az óriásprojektet ugyanis az orosz állam egyik cége, a Rosznyeft vezeti, amelyet nagy valószínűséggel előbb-utóbb utolérnek a nyugati szankciók. A Vitol részesedését a Dubajban bejegyzett Fossil Trading nevű cég veszi át. Ez utóbbi cég a genfi székhelyű Energopole anyavállalata – az Energopole honlapja szerint. A Rosznyeft viszont korábban közölte, hogy az Energopole az ő teljes tulajdonú leánya. A tranzakció pillanatában így nem teljesen világos, hogy a három cég között milyen viszony áll fenn.

A Vitol még 2021-ben vásárolta be magát a léptékében a ’70-es évek Nyugat-Szibériai felfedezéseihez mérhető projektbe egy partnerével közösen, 5 százalékos tulajdonrészt szereztek 4 milliárd dolláros áron. 

Nemrég a Trafigura befektetési cég is kiszállt a projektből, ők 10 százalékos részesedésüknek intettek akkor búcsút. 

Az Oroszország elleni szankciók azután léptek fokozatosan életbe, hogy Putyin vezetésével az oroszok megtámadták Ukrajnát még februárban. A szankciós harcok legújabb frontja a nyugati ársapkával nyílt meg, amivel az EU-tagállamok és sok nyugati szövetségesük megtörni tervezik az orosz gazdaságot az olajimport korlátozásán keresztül. 

A nyugati államok csoportja abban állapodott meg, hogy minden tengeri orosz olajszállítást leállítanak, illetve az áthaladó hordók árát is 60 dollárban maximálják. Amennyiben ennél magasabb áron akarja az orosz fél adni az olajat, a nyugaton jegyzett biztosító-, és egyéb pénzügyi szolgáltató cégek nem léphetnek szerződésre velük. 

Ez a gyakorlatban december 5-tel lépett életbe, azóta a résztvevő államok biztosítótársaságai nem köthetnek biztosítást a sapkán felül szállított olajra, illetve semmilyen más formában sem kerülhetnek azzal üzleti kapcsolatba. 

Putyin válasza erre az volt, hogy Oroszország februártól nem szállít olajat az ársapkában részt vevő országokba, illetve visszafogják termelésüket is, mégpedig 5–7 százalékkal. Ez napi 500–700 ezer hordót jelent.