Európa egyik legnagyobb hústermelőjének, Németországnak a sertésállománya folyamatosan csökken, miközben az élelmiszerárak tovább emelkednek. A gazdasági problémák mellett a betegségek is gondot okoznak a gazdáknak – írta a Bloomberg.

20210423 MátyásdombIllusztrációA helyi sertéstelep bővítése ellen indult lakossági aláírásgyűjtés a településen. A fejlesztésekről Varga József, a Kabóka Kft. tulajdonosa tájékoztatottFotó: Nagy Norbert NNFMH
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap 

A német gazdák november 3-án mintegy 21,3 millió disznót tartottak számon – derült ki a kormány szerdai adataiból. Ez 10 százalékkal kevesebb, mint tavaly, a 2020-as szinthez képest pedig 18 százalékos állománycsökkenést mutat.

A jelentés szerint a visszaesést a takarmány-, műtrágya- és energiaszámlák emelkedése, valamint az állatokat érintő betegségek okozzák.

 

A magas költségek miatt a hús ára rekordszintre emelkedett az egész kontinensen, a dániai Aarhusi Egyetem és az EIT Food felmérése szerint az európaiak több mint egyharmada erősen csökkentette a vörös hús fogyasztását 2020-hoz képest.

A hústermelés, valamint a tágabb élelmiszeripar is nehéz helyzetbe került, a világjárvány kezdete óta egy sor probléma állja útját a korábbi termelési szintek visszaállításának. A gazdasági válság mellett a fogyatkozó munkaerő, a csökkenő támogatások és az éghajlati változások is súlyos akadályt jelentenek.

A gazdák világszerte az állatbetegségek kitörésével küzdenek, a madárinfluenza baromfik milliónak elvesztését okozza, míg Németország az afrikai sertéspestist próbálja megfékezni. A szárazság a halállományt is megtizedelte, a tejtermékek ára pedig az egekben van. Az orosz–ukrán háború a nemzetközi gabonaellátást is megzavarta, amely a nyugati országokban áremelkedést, a visszamaradott régiókban pedig éhínséget okoz.