BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A magyarok többsége az élelmiszeren spórol, és újragondolja megtakarításait

Az elszálló energia- és élelmiszerárak hatásait a lakosság döntő többsége már a bőrén érzi. A 21,1 százalékos infláció sokakat arra késztet, hogy mérlegeljék kiadásaikat.

A kiadások visszafogásával, az energiafelhasználás és a fogyasztás csökkentésével, valamint a pénzügyi megtakarítások biztonságos, kiszámítható, magas hozamot ígérő elhelyezési lehetőségeinek felkutatásával reagálunk az élet minden területét érintő drágulásra – ismertette friss, országos felmérésének adatait a Groupama Biztosító. A pénzintézet szerint nem véletlen, hogy népszerűek a garantált hozamot nyújtó megtakarítási életbiztosítások, amelyek most akár 10 százalékos bruttó éves garantált hozammal is elérhetők.

Young mother working from home, Close up of a young mother working on her laptop from home while having her daughter in the lap
Fotó: Marko Geber / Getty Images

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 21,1 százalékkal emelkedett az infláció októberben. Gyakorlatilag nincs olyan élelmiszer, amelynek ne robbant volna fel az ára egy év alatt. Ez a jövedelmi viszonyoktól függetlenül valamennyi társadalmi csoport tagjait arra ösztönzi, hogy racionalizálják kiadásaikat.

A gyermeket nevelők jobban spórolnak

A kutatás eredményei alapján a lakosság nagy többsége ott próbál spórolni a mindennapokban, ahol a leginkább megugrottak a költségek.

A válaszadók 72 százaléka élelmiszer-vásárláskor, ugyanekkora aránya pedig az otthoni energiafelhasználásban is igyekszik mérsékelni a kiadásokat.

A lakosság 60 százaléka az éttermi étkezésekről mond le, illetve a kultúrára, szórakozásra szánt összegek csökkentése (55 százalék) és a szakemberek mellőzése az otthoni felújításoknál, karbantartásoknál is bekerült a top 5 spórolási intézkedés közé.

Összességében a válaszadók 87 százaléka vélekedett úgy, hogy az elmúlt hónapokban gyakrabban alkalmazta valamelyik takarékossági megoldást, mint korábban. Ez a mutató a gyermeket nevelő válaszadók esetében már 92 százalék.

Az egyik fő spórolási területen, a fűtés visszafogásánál a megkérdezettek fele azt válaszolta, hogy 20-21 fokos nappali szobahőmérsékletet állított be. Huszonkét fok fölé a magyarok harmada, míg 19 fokra vagy annál alacsonyabb hőmérsékletre csupán 18 százalékuk tekerte a termosztátot.

Ugyan megfigyelhetők demográfiai különbségek is a preferált hőmérséklet kapcsán, de ennek mértéke elhanyagolható. Sokkal inkább az egyéni szokások, beállítottságok a mérvadók az otthoni hőmérséklet csökkentésénél.

Energiavámpírok legyőzésével küzdhetünk a magas rezsi ellen

A kormány nyáron bejelentett döntése, amellyel módosította a rezsicsökkentés szabályait, sokakban aggodalmat keltett. A lakosság elkezdett érdeklődni az energiafogyasztás mérséklése iránt. Azonban sokat segíthet, ha otthon is tudatosabbak vagyunk.

Felértékelődött a megtakarítások szerepe

A kiadások visszafogása mellett a lakosság sokkal jobban odafigyel arra is, hogy meglévő megtakarításaik ne értéktelenedjenek el.

Tízből hat válaszadó szerint a jelenlegi inflációs környezetben kiemelten fontos a megtakarítások értékállóságának megőrzése,

a megkérdezettek ötöde pedig azt állítja, hogy eddig nem fordított nagy figyelmet arra, hogy a megtakarításai ne veszítsenek értékükből, de most már ők is tettek lépéseket, 30 százalékuk pedig a közeljövőben tervezi, hogy olyan befektetési formát választ, amellyel megtakarítása kevésbé veszít értékéből.

A kutatás eredményeiből az is kiderült, hogy a megtakarításoknál a hozamok szintje mellett a biztonsági és a likviditási szempontok ugyancsak kiemelten fontosak a válaszadóknak. A felmérésben részt vevők majdnem fele (49 százaléka) kiemelten fontosnak tartja a kockázatkerülést, míg 37 százaléka nem szeretné megtakarításait hosszabb távra lekötni.

Saját tapasztalataink is azt mutatják, hogy ügyfeleink olyan megoldásokat keresnek, amelyek a megtakarításaik értékállóságának megőrzése mellett biztonságosak, kiszámíthatók és kellően rugalmasak

– összegezte Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője.

A felmérés eredményéből kirajzolódik az is, hogy a lakosság egyre tudatosabban tervezi pénzügyeit, kiemelt figyelmet fordít a drágulás hatásainak ellensúlyozására, valamint megtakarításai biztonságos, kiszámítható gyarapítására.

Veszettül spórolnak a magyarok, kocsira, nyugdíjra már alig költenek

Az OTP felmérése szerint takarékoskodni kezdtek a magyarok, elsősorban a váratlan kiadásokra akarnak felkészülni, második helyen pedig a gyermekek jövőjének biztosítása áll: az autóvásárlási tervek visszacsúsztak.

 

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.