Egy friss tanulmány szerint a hónap végére Peking szinte teljes lakossága, 22 millió ember fertőzött lesz – adta hírül a Bloomberg. 

Regular,People,In,China,Capital,During,The,Coronavirus,Outbreak,B&w
Fotó: Openfinal

A Nature Medicine című szaklapban publikált tanulmány szerint  december 22-én a fertőzési ráta csak 86 százalék volt, január végére azonban már 92 százalék lehet a vírust elkapottak aránya a kínai főváros lakosságán belül. A pekingi hatóságok novemberben lazítottak a szabályokon, majd decemberben végleg szakítottak a zéró-Covid-politikával a lakossági tiltakozások miatt. Azóta az elemzés szerint 3,44-re ugrott a fertőzési ráta, vagyis egy vírushordozó átlagosan 3,44 embernek adja tovább a kórt.

December 8. és január 2. között a hivatalos statisztikák szerint 59 938 kínai halt meg a fertőzés következtében, közülük a kimutatás szerint csupán 5500-an légzési problémák miatt, de a többiek is fertőzöttek voltak. A hatóságok közlése szerint az elhunytak átlagéletkora 80,3 év volt, több mint 90 százalékuk szenvedett valamilyen más betegségben, főleg keringési és szívproblémákkal küzdöttek. 

A hivatalos statisztikákban azonban a kínaiak sem bíznak, egyre több híresség hal meg, a lakosság kezd pánikba esni, becslések szerint akár kétmillióan is a járvány áldozatául eshetnek. Egyes beszámolók és tragikus videók szerint a helyzet már olyan drámai, hogy a krematóriumok sem győzik az elhunytakat elhamvasztani, a halottakat az utcán kénytelenek elégetni a hozzátartozóik.