A közgazdászok egyelőre vitatkoznak arról, lesz vagy van-e már a világ legnagyobb gazdaságában. Mark Zandi, a Moody’s Analytics vezető közgazdásza szerint azonban a helyzet akkor sem lesz jó, ha sikerül elkerülni a visszaesést, mert a gazdaság növekedése mindenképpen lelassul egészen az év végéig. Zandi a MarketWatch beszámolója szerint még új kifejezést is kitalált erre a jelenségre, amelyet az angol lassú és recesszió összevonásából „slowcessionnak” nevezett el az ügyfeleknek írt jegyzetében. A „slowcession” azt jelenti, hogy a „majdnem megáll, de soha nem fordul az ellenkezőjére”. A növekszik, de nem ugrik meg.

Moody's Analytics Inc. Chief Economist Mark Zandi Interview Mark Zandi, chief economist at Moody's Analytics Inc, speaks during a Bloomberg Television interview in New York, U.S., on Thursday, July 2, 2015. Zandi discussed the U.S. jobs report for June released today and Federal Reserve policy. Photographer: Chris Goodney/Bloomberg via Getty Images
Mark Zandi szerint a és a fogyasztás menthet meg a recessziótól.
Fotó: Getty Images

Kollégái egy részével ellentétben, akik legföljebb egy rövid recesszióra számítanak 2023 első felében, Zandi úgy véli, hogy a jegybank szerepét betöltő Federal Reserve évtizedek óta legagresszívebb kamatemelései káros hatással lesznek a GDP-növekedésre, a zsugorodást azonban az erős amerikai munkaerőpiac és a fogyasztás segíthet megakadályozni. 

A gazdaság kétségtelenül küszködni fog az idén, mivel a Fed azon dolgozik, hogy megfékezze a magas inflációt, de az alapkilátások szerint ezt képes lesz elérni recesszió előidézése nélkül 

– írta Zandi, aki arra számít, hogy az amerikai bruttó hazai termék éves bázison nagyjából 1 százalékkal vagy valamivel kisebb mértékben bővül majd 2023 mind a négy negyedévében. Előrejelzése szerint a mélypontot 0,8 százalékos növekedéssel érik el a harmadik negyedévben, de 2 százalékot meghaladó bővülés egészen 2024 harmadik negyedévéig nem lesz.


Nincs egyedül a véleményével, Jan Hatzius, a Goldman Sachs vezető közgazdásza is úgy véli, hogy az amerikai gazdaság elkerüli a recessziót. Zandi álláspontja abban különbözik hasonlóan optimista kollégáiétól, hogy erős gazdasági fájdalommal számol ugyan, de úgy véli, hogy ez hosszabb idő alatt fog bekövetkezni, így a fogyasztók és a befektetők számára némileg könnyebbé teszi, hogy megbirkózzanak a helyzettel. Ezt arra a feltételezésre alapozza, hogy a Fed képes lesz felhagyni a kamatemelésekkel, mielőtt újabb „politikai hibát” követne el, mint egyesek szerint akkor, amikor 2022-ig elhalasztotta ezeket a lépéseket, arra hivatkozva, hogy az csak „átmeneti”. 

Még ha azonban az amerikai gazdaság el is kerüli a munkahelyek elvesztésével járó összeomlást, az amerikaiak akkor is megérzik majd a visszaesést a csökkenő eszköz- és lakásárakban – tette hozzá Zandi.

GU Opens First Store In The US
A fogyasztás csökken ugyan, de még egészséges. 
Fotó: Getty Images


A Fed december végén nyilvánosságra hozott kutatása szerint az Egyesült Államok 50 tagállamának több mint felében a lassuló gazdasági aktivitás jelei mutatkoznak, átlépve azt a küszöböt, amely általában jelzi a visszaesés közeledtét, 

a The Wall Street Journal felmérésének eredménye pedig nagyjából 65 százalékos esélyt mutat az idén az amerikai recesszióra. 

Zandi nem ért egyet ezzel az előrejelzéssel, azt viszont elismeri, hogy ilyen magas szintű várakozásoknál a legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy a recesszió „önbeteljesítő jóslattá” válik, mivel a fogyasztók és a vállalkozások visszafogják a kiadásaikat, megtakarítással készülnek fel az előttük álló zord időkre. 


Erre máris számos jel utal a nyersanyagok, például az olaj árának csökkenésétől kezdve. 

Más adatok viszont azt mutatják, hogy a gazdasági kilátások nem ennyire borzalmasak. Az infláció lassulásával az árnyomás például csökkenni kezdett, ami Zandi szerint azt mutatja, hogy a Fed monetáris politikája „majdnem felzárkózott a jelenlegi gazdasági és pénzügyi piaci feltételekhez”. Optimista az amerikai fogyasztókat illetően is, akik szerinte 2023-ban is képesek lesznek átvészelni a vihart.

Recessziós várakozások megoszlása javított
A válaszadók közül a legtöbben 60-70 százalék esélyt adnak a recesszió bekövetkeztére az Egyesült Államokban.


Rámutatott arra is, hogy az amerikai gazdaság alapjai viszonylag erősek, nyereségesek a vállalkozások, egészséges a fogyasztói mérleg, a bankrendszer pedig „olyan erős pénzügyi alapokon áll, mint még soha”. A gazdaságot nem sújtják olyan zavaró egyensúlytalanságok, amelyek a korábbi recessziók előtt szembetűnők voltak, mint például a túlfűtött vagy a hatalmas eszközbuborékok. „Fontos, hogy ne legyünk túlságosan optimisták, de az is, hogy ne győzzük meg magunkat arról, hogy a recesszió elkerülhetetlen. Nem az” – idézte Zandi jegyzetét a CNN.