A Berlin 90 százalékát és Németország keleti részének jelentős hányadát ellátó schwedti olajfinomító a lengyelországi Gdanskból kap nyersolajat – közölte a német gazdasági tárca. 

PCK refinery in Schwedt
A schwedti finomító – a tiltás ellenére lesz nyersolaj. Fotó: DPA Picture-Alliance via AFP

A tengeri úton érkező első szállítmányt egy 100 ezer tonna kapacitású tanker hozza,

Gdanskban fejtik le, majd a lengyel kőolajvezeték-rendszeren keresztül érkezik Németországba

– tájékoztatta a Reuterst egy az ügyhöz közel álló forrás, hozzátéve, hogy a jövőben nagyobb mennyiségek is érkezhetnek ezen az útvonalon. A német gazdasági tárca megerősítette, hogy az első szállítmány január végén érkezik meg az egyik legnagyobb német finomítóba. Arról azonban nem tájékoztatott, hogy az olaj honnan származik.

Berlin és Varsó hónapok óta tárgyal a Berlint és környékét üzemanyaggal ellátó finomítóval kapcsolatban, Lengyelország az erről aláírt memorandumban kikötötte, hogy

a létesítmény tulajdonosi struktúrája a jövőben nem szolgálhat orosz érdekeket.

Németország szeptember végén államosította az orosz Rosznyeft érdekeltségébe tartozó német finomítókat, köztük a schwedtit. (Amelyben kisebbségi tulajdona van a Shellnek és az olasz ENI-nek.) A Rosneft Deutschland, amely az orosz Rosznyefty többségi tulajdonában volt, a német finomítói piac nagyjából 12 százalékát ellenőrizte, évi 90 millió hordó nyersolajat dolgozott fel. 

Európa pánikban van, az öreg kontinens igyekszik valahogy pótolni a február 5-én Oroszország ellen életbe lépő szankció nyomán fellépő gázolajhiányt. Az embargó alapján tilos a feldolgozott olajtermékek, köztük a gázolaj importja, holott Európa importra szorul gázolajból, ennek nagyjából fele érkezett a háború előtti Oroszországból.  

Január eleje óta a schwedti finomító mindössze 50 százalékos kapacitással üzemelt, 

miután az év elején Németország is leállította az orosz nyersolaj importját. A Lengyelországon keresztül érkező szállítások nyomán a kapacitáskihasználtság első körben 70 százalékra emelkedik.