Régiós összehasonlításban a leggazdagabb magyarok nem állnak ugyan rosszul, de több szomszédos országban már lecsúsznának a dobogóról. Az osztrákoknál és a cseheknél kilencen, a lengyeleknél hatan, a románoknál pedig öten is megelőzik a legmódosabb magyart, Csányi Sándor OTP-vezért. 
 

Budapest, 2022. december 2.Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke, az OTP Bank Nyrt. elnök-vezérigazgatója beszédet mond a Prima Primissima díjátadó gálán a Müpában 2022. december 2-án.M
Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a leggazdagabb magyar, de a környező országok több üzletembere vagyonosabb nála.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

 

Sorra érkeznek a listák a milliárdosokról

A Forbes több országban készít listát a leggazdagabb üzletemberekről. A december 1-jei adatokat figyelembe véve Magyarországon szerdán jelent meg a toplista, novemberben Romániában, szeptemberben pedig Csehországban publikálták a helyi rangsort.

A Forbes amerikai szerkesztősége külön is készít egyet, ők a világ dollármilliárdosait veszik számba. A 36. alkalommal összeállított rangsort, amelyben 2668-an szerepelnek, még a március 11-i tőzsdei árfolyamok alapján aktualizálták. A szlovák, az osztrák, a bolgár és a lengyel összevetésnél ezt a listát vettük számításba.

 

A leggazdagabb magyarok

Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója a Forbes amerikai szerkesztőségének márciusi listáján a 2190. helyen szerepelt 1,3 milliárd dollárnyi, átszámítva 491,6 milliárd forintra becsült vagyonnal. A bankvezér 2018 óta szerepel a listán, decemberben a magyar Forbes a vezető összvagyonát 541,6 milliárd forintra értékelte.

A magyarországi Forbes decemberben Felcsuti Zsolt nagybefektetőt értékelte a második leggazdagabbnak 468,6 milliárd forinttal. Ő először került be a dollármilliárdosok körébe.

Harmadikként Mészáros Lőrinc és családja áll a magyar listán 436,5 milliárd forinttal. Az amerikai Forbes márciusi világranglistáján 2,2 milliárd dollárra, átszámítva 453,9 milliárd forintra értékelte Mészárosék vagyoni helyzetét, amely a 2324. helyhez volt elég. 2019 óta szerepelnek a dollármilliárdosok listáján is.

 

Mesés vagyonok Csehországban

A leggazdagabb cseh jelenleg Renáta Kellnerová, aki debütált a listán, és az amerikai Forbes szerkesztőségénél rögtön a 104. helyre futott be. Vagyonát Petr Kellner milliárdos (ő volt a magyar Telenor tulajdonosa is) után örökölte, miután férje tavaly repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt. Szeptemberben 382,9 milliárd korona, azaz 6300 milliárd forintnyi vagyonelem felett rendelkezhetett.

Nagy előrelépést tett a második leggazdagabb cseh szupergazdag, aki a világon a 304. helyen állt márciusban. Karel Komarek milliárdjait olaj- és gázipari, informatikai és szerencsejátékpiaci befektetésekből szerezte, amelyek a szeptemberi becslés szerint 190,2 milliárd koronát, azaz 3100 milliárd forintot értek. Komarek 2018 óta szerepel a világlistán.

A harmadik helyen Radovan Vítek ingatlanmogul áll 144 milliárd cseh koronával, azaz 2400 milliárd forintra becsült tőkével, amely főként ingatlanüzletek eredménye. Ez globálisan a 438. helyre volt elég márciusban. Vítek 2018 óta az amerikai Forbesnál is toplistás.

A kilencedik leggazdagabb cseh is megelőzi Csányi Sándort a szeptemberi adatok alapján: Marek Dospiva befektetési terepe az egészségügy, a bankszektor, az és a repülőgépgyártás – 36 milliárd cseh koronával, azaz 595,2 milliárd forinttal rendelkezik. 2019 óta dollármilliárdos is egyben.

 

Dollármilliárdosok Szlovákiában

Szlovákia is két üzletemberrel szerepel a márciusban készített világranglistán, csakúgy mint Magyarország. (Felcsuti Zsolt akkor még nem volt rajta.) Az 1729. helyen Ivan Chrenko ingatlanbefektető áll 1,7 milliárd dolláros, azaz 643,5 milliárd forintos vagyonnal. A 2190. helyhez pedig Jaroslav Hascak, ingatlan-, egészségügyi és banki befektető 1,3 milliárd dolláros, azaz 492 milliárd forintos vagyona volt elég. Hascak 2019 óta szerepel a jegyzékben.

 

Gyarapodtak a román gazdagok

A leggazdagabb román a Dragos és Adrian Paval testvérpár, akik az építőanyagokat, barkács- és lakberendezési cikkeket árusító Dedeman üzletlánc tulajdonosai. Vagyonuk 13 milliárd lejre, azaz 1000 milliárd forintra rúg.

Második helyre Ion Tiriac pénzügyi szakember és korábbi profi tenisz- és jégkorongjátékos futott be 8,5 milliárd lejjel, átszámítva 691,4 milliárd forinttal.

A harmadik pedig az a Daniel Dines, aki a UiPath robotizált folyamatautomatizálási platform tőzsdei bevezetésével 8 milliárd lejt, azaz 605,1 milliárd forintot zsebelt be. Fél éve még az első helyen állt országos összesítésben.

Csányi Sándorénál nagyobb felett rendelkezhet Ion Stoica és Matei Zaharia is: a Databricks két alapítója összesen 7,5 milliárd lejt, azaz 609,5 milliárd forintot forgat. A Forbes nemzetközi listáján hat román van, közülük öten megelőzik a legvagyonosabb magyart.
 

Ők a leggazdagabb lengyelek

A dollármilliárdosok listájára hét lengyel került fel. Közülük hatan előzik meg Csányi Sándort, a hetediknek pedig akkora vagyona van, mint Mészáros Lőrincnek.

A leggazdagabb lengyel a 411. helyet foglalja el a világon: Michal Solowow elsősorban az építőiparban utazik, befektetései 6,2 milliárd dollárt, azaz 2300 milliárd forintot érnek. 2018 óta szerepel az amerikai rangsorban is.

A második legmódosabb lengyel (a világranglista 728. helyén tartózkodik) a gyógyszergyártásban érdekelt Jerzy Starak, 4 milliárd dollárral, azaz 1500 milliárd forinttal. Szintén 2018 óta szerepel az összesítésben.

jerzy_starak
Jerzy Starak a második leggazdagabb lengyel. 
Fotó: Starak Family Foundation 

Őt Zbigniew Juroszek és családja követi a világranglista 2324. helyével, szerintük a legbiztosabb megtérülést a szerencsejáték-üzemeltetés és az ingatlanpiac hozza, nekik legalábbis 1,21 milliárd dollárt, azaz 455,4 milliárd forintot hozott ez a két üzletág.
 

Bulgáriában is meg lehet találni a számításokat

A dollármilliárdosok listáján két bolgár gyáriparos is helyet kapott. A Domuscsiev testvérek, Georgi és Kiril az 1513. helyen tanyáznak 2 milliárd dollárral, azaz 752,4 milliárd forinttal.  

 

Vastag bankszámlák tőlünk nyugatra

A leggazdagabb osztrák nem sokkal ezelőttig a világranglista 51. helyen álló Dietrich Mateschitz volt, a Red Bull egyik alapítója. Vagyona, illetve most már öröksége 27,4 milliárd dollárt, azaz 10 300 milliárd forintot tesz ki. Az üzletember október 22-én elhunyt. 2018 óta szerepelt a jegyzékben.

Második leggazdagabbként a 288. helyre Georg Stumpf került építőiparból és ingatlanbefektetésekből származó jövedelmeivel, amelyek 7,9 milliárd dollárt, azaz csaknem 3000 milliárd forintot érnek. Mateschitz halála miatt most ő számít a legmódosabb osztráknak.

AUSTRIA-FILES-GEORG STUMPF (FILES) An undated file picture of Georg Stumpf, 28, chairman of internet and mobile telephone company Millennium Communication Netwok (MCN). Austrian business whizkidd Georg Stumpf, who built one of the tallest towers in Europe in Vienna only three years ago, is facing bankruptcy as his telecoms firm struggles against massive debts. Stumpf, son of a business tycoon, is to apply to a Vienna court 15 January to stave off bankruptcy for MCN and is now trying to sell the Millenium Tower skyscraper to raise some money it was announced 13 January 2001.    AFP PHOTO (Photo by HO / APA / APA-PictureDesk via AFP)
Georg Stumpf  jelenleg a leggazdagabb osztrák.
Fotó: AFP

A következő leggazdagabb a 490. helyen álló Rene Benko, aki ingatlanbefektetéseiből és kiskereskedelemből 5,4 milliárd dollárra, azaz 2000 milliárd forintra tett szert.

A nemzetközi listára tizenegy „sógor” került fel, akik közül kilencen előzik meg Csányit, de a 10–11. helyezettek is csak százmillióval maradtak le mögötte.

A régió leggazdagabb emberei
A magyar bankvezért lekörözték a régió leggazdagabbjai.