Konzervatívak maradhatnak a fő olajtermelő országok, és egyelőre megvárják, miként alakul a kereslet a kínai gazdaság újranyitása után. Az első jelek pozitívak: háromhavi mélyrepülés után kedvezően alakult a kínai beszerzésimenedzser-index, ugyanakkor önmagában ez valószínűleg nem győzi meg a kitermelő országokat arról, hogy emeljenek a felszínre hozott mennyiségen.

Onshore Construction Of Shell's Vito Offshore Oil Platform Workers on the Shell Vito offshore oil platform docked at Kiewit Offshore Services while under construction onshore in Ingleside, Texas, U.S., on Wednesday, April 6, 2022. Through a joint venture between Shell Plc and Equinox the floating platform project is a lower cost developmental approach that is a very competitive and attractive opportunity industry-wide. Photographer: Eddie Seal/Bloomberg via Getty Images
Egyelőre valószínűleg nem pörgeti fel a kitermelést az OPEC+

Megfigyelők szerint egyelőre igen bizonytalan, hogy a teljes, a feldolgozott termékekre is kiterjesztett orosz olajembargó mennyire forgatja fel a piacot. Már csak néhányat kell aludni február 5-ig, amikor is életbe lép a szigorítás. Eddigi elemzések szerint a nyersolaj behozatali tilalmánál jobban betesz a Kremlnek, hogy sem az orosz fűtőolajat, sem pedig a gázolajat nem veszi át Európa, s ezen termékeknek a nyersolajnál nehezebben találni piacot Ázsiában. Egyelőre úgy tűnik,

akár kisebb hiány is kialakulhat a gázolaj piacán, ami biztosan az árak emelkedését vonja maga után.

Hasonlóan látják a helyzetet a Goldman Sachsnál és a Trafiguránál. A szakértők áremelkedéssel számolnak, ugyanis a kínai kereslet megugrásából indulnak ki, amit csak súlyosbít majd az orosz olaj teljes hiánya.

Kockázat és elemzés tehát akad bőven, de az OPEC+ általában nem szokott elhamarkodottan dönteni, inkább megvárja, hogy a hatások a piacon is lecsapódjanak, így 

az olajminiszterek előzetesen úgy nyilatkoztak, hogy a termelési szinteket változatlanul, a tavaly év végén erősen lecsökkentett mennyiségen tartják majd.

Konzervatív jóslatok

Maga a szervezet elnöke, Gabriel Mbaga Obiang Lima, Egyenlítői-Guinea olajminisztere is úgy nyilatkozott:

Nagyon óvatosnak kell lennünk minden döntésnél. 

Véleményével nincs egyedül, ugyanis több OPEC+-vezető is hasonló meggyőződésének adott hangot. A davosi Világgazdasági Fórumon a szervezet főtitkára, Haitham Al-Ghai kijelentette, hogy „óvatosan optimista” a globális gazdaság kilátásait illetően. Árnyaltabban fogalmazott Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter, aki szerint a szövetség „proaktív és megelőző jellegű” lesz a piacok egyensúlyban tartása érdekében. Vlagyimir Putyin orosz elnök és Mohammed bin Szalmán szaúdi koronaherceg is az olajpiaci stabilitásról tárgyalt hétfőn.

Fotó: Fayez Nureldine

Láthatóan egyértelmű többségben vannak a „galambok”, azaz a vélhetően a jelenlegi kvóta meghosszabbítására voksolók. A rövidebb távú piaci mozgások meg is alapozhatják véleményüket. Míg november elején hajszálnyival 100 dollár alatt, 98 dollár környékén kellett fizetni a Brent hordójáért, addig minden, a felhasználás valószínűsíthető növekedéséről szóló jóslat ellenére  

mára 83 dollár köré ereszkedett az árfolyam.

A piacon valószínűleg túlértékelik a kínai gazdaság kilátásairól érkezett kedvező BMI-adatot, a szerdai Fed-üléstől pedig 25 bázispontos, másnap pedig az Európai Központi Banktól, illetve a brit jegybanktól 50-50 bázispontos kamatemelést várnak. Ezek a lépések lassíthatják a világgazdasági növekedést, így visszafoghatják az olajkeresletet is.

 

A valamivel 80 dollár fölötti hordónkénti árszint sok tagország költségvetési kiadásainak fedezéséhez elegendő, mindössze néhány ország van, például Irak, amely szerint a mostani árszint alacsonyabb a kívánatosnál.

Drágító tényezők

Több tényező van, ami tartósan felfelé indíthatja az olaj árát. 

A több mint három éve tartó kínai zárlatok feloldása nyomán megugrott a légiutas-forgalom, itt 80 százalékos éves növekedést mértek.

Emellett a globális ellátás bizonyosan szűkül február 5., a teljes orosz olajembargó életbelépése után. Nem kizárt, hogy India és Kína „átcímkézve” mégis küld tengeri úton orosz gázolajat Európába, de ennek a mennyisége igen kérdéses. Emellett a recessziótól való félelem globálisan továbbra is jelen van. Összességében azonban 

a Goldman Sachs szerint az OPEC+ az év második feléig vár a termelési kvóták emelésével, 

igaz, a szervezet tagországainak miniszterei júniusban összeülnek, addigra viszont már több adat áll rendelkezésre a kínai gazdaság alakulásáról, amit bizonyosan figyelembe vesznek döntésükkor, már a nyáron. 

Reuters: emelkedhet az olaj ára

A hírügynökség felmérése szerint emelkedhet az olaj ára az év során. A Reuters által megkérdezett 49 elemző konszenzusa szerint Kína újranyitása fokozza a keresletet, míg az Oroszországgal szembeni szankciók szűkítik a globális kínálatot. A szakértők a Brent nyersolaj hordónkénti átlagárát idén 90,49 dollárra várják, szemben a decemberi 89,37 dolláros konszenzussal. Az októberi közvélemény-kutatás óta ez az első felfelé történt módosítás a Brent árára vonatkozó előrejelzésekben. De nemcsak az Európában, hanem a tengerentúlon irányadó benchmark is drágulhat. A West Texas Intermediate hordónkénti árát átlagosan 85,40 dollárra várják, míg decemberben 84,84 dollárt valószínűsítettek.