Újabb tüntetésekre készült fel szerdán Luiz Inácio Lula da Silva baloldali brazil elnök tizenegy napos kormánya, miután vasárnap az előző elnök, a jobboldali Jair Bolsonaro hívei megostromolták a főváros főbb középületeit.

brazil tüntetés Lula Bolsonaro
Fotó: Evaristo Sa / AFP

Lula kormánya országszerte fokozta a biztonsági intézkedéseket, miután a hatalom visszavételét célzó újabb nagyvárosi tömegdemonstrációkra szólítottak fel a Bolsonaro-párti közösségi médiumokban.

A kormányellenes tüntetések szervezői az elmúlt hetekben a közösségi portálokon az utak és a kőolajfinomítók blokádjára, az áramvezetékek leszaggatására és a katonai puccshoz elegendő káosz keltésére szólítottak fel, hogy államcsínnyel tiltakozzanak Bolsonaro választási veresége ellen.

Szerdára intézkedtünk a biztonság megerősítése érdekében, mert újabb tüntetésekre felszólító röpiratok keringenek

– jelentette be Rui Costa, Lula kabinetfőnöke a helyi idő szerint kedd esti kormányülés után.

A főváros közbiztonságáért vasárnap óta felelős Ricardo Capelli szövetségi megbízott sajtótájékoztatóján kijelentette: minden biztonsági erőt mozgósítottak a tiltakozások megelőzésére, és nem fognak megismétlődni a zavargások.

Alexandre de Moraes, a legfelsőbb bíróság bírája rendeletet adott ki, amelyben megtiltotta a gazdaság működését akadályozó útblokádok felállítását, és utasította a helyi hatóságokat, hogy akadályozzák meg a középületek ostromát. A bíró jóváhagyta a kormány kérését is, hogy sújtsák pénzbüntetéssel az úttorlaszokat felállító és középületeket ostromló tüntetéseket pénzelő vállalatokat.

A főügyészség kedden kérte a számvevőszéktől Bolsonaro, valamint Anderson Torres volt igazságügyminiszter és Ibaneis Rocha volt brazíliavárosi regionális kormányzó számláinak befagyasztását, és elfogatóparancsot adtak ki a hét végi rendzavarásért felelős személyek ellen.

Bukik a reál: megmenti-e Brazíliát Lula, vagy tönkreteszi?

Csak a reál gyengülése jelezte a brazil piacokon az aggodalmakat, miután a távozott elnök, Jair Bolsonaro hívei megrohamozták a kormányépületeket. Ha nem folytatódik a forrongás, akkor is marad az eredeti kérdés: a régi-új baloldali elnök, Luiz Inácio Lula da Silva képes-e megfordítani a növekvő nyomor és gazdasági stagnálás sújtotta ország szekerét?

Vasárnap Bolsonaro több ezer szimpatizánsa megostromolta a brazil kongresszus, az elnöki palota és a legfelsőbb bíróság fővárosi épületeit, majd behatolva fosztogatni és garázdálkodni kezdett. Ez volt a legsúlyosabb támadás az ország demokratikus intézményei ellen 1985, a katonai diktatúra vége óta.

Bolsonaro, aki 48 órával a mandátuma lejárta előtt Floridába utazott, és még nem ismerte el Lulával szembeni vereségét az októberi elnökválasztáson, közölte: egészségi okokból a tervezettnél hamarabb tér vissza Brazíliába. A volt elnök helyi idő szerint kedd este elhagyta a floridai kórházat, ahová vasárnap bélelzáródással beszállították.

Bolsonaro már számos alkalommal szorult kórházi kezelésre azóta, hogy 2018 szeptemberében egy választási nagygyűlésen egy támadó késsel hasba szúrta.

Már negyvenhét halálos áldozatuk van a perui tüntetéseknek

Az erőszakos zavargások múlt hónapban, a volt elnök letartóztatása után kezdődtek.