A spanyol csökkenő pályára állt 2022 második felében, a júliusi 10,8 százalékos csúcsról decemberre 5,7 százalékra lassult az éves árszínvonal-növekedés. Az országban idén választások lesznek, amelyen Pedro Sánchez miniszterelnök újrázna, így talán nem meglepő, hogy a kormány hangulatjavító intézkedésként csökkentette néhány alapélelmiszer áfáját. 

The,Table,In,The,Restaurant,With,Spanish,Paella,With,Seafood
A paella egy sok összetevős egytálétel, amelynek számos variánsa elterjedt a világban.
Fotó: Mironov Vladimir

A spanyol kormány év elején 5 százalékra felezte a tészták és az olajtermékek áfáját. A zöldségek, a gyümölcsök, a gabonapelyhek és a kenyér forgalmi adóját pedig úgy, ahogy volt eltörölte.

Ez azonban nem volt elég ahhoz, hogy a januári infláció kedvezően alakuljon. Az év első hónapja az 5,8 százaléko inflációjával véget vetett a fent említett csökkenő tendenciának. A jelenség pedig már megmutatkozik Sánchez apadó népszerűségében is.

A drágulás mértékét jól tükrözi a Bloomberg Paella indexe is, amelyet a hírügynökség minden hónapban elkészít. Az index azt mutatja meg, hogy ezt a tradicionális spanyol ételt átlagosan mekkora költségből lehet elkészíteni. A mutató a spanyol központi statisztikai hivatal adataira támaszkodik. 

 

A kimutatás szerint a paella átlagosan 15,6 százalékkal került többe januárban, mint egy évvel korábban. Ezalatt a rizs ára majdnem ötödével, az olívaolajé pedig csaknem harmadával ment feljebb.

A statisztikai hivatal adatai alapján az élelmiszerek és az alkoholmentes italok árai átlagosan 15,4 százalékkal növekedtek januárban az egy évvel korábbiakhoz képest, ami decemberhez viszonyítva lassulást mutat, azonban az 5,9 százalékos fogyasztói árindexnek még mindig több mint a duplája.

 

A paella már decemberben is 15,2 százalékkal került többe, mint egy évvel korábban. A spanyolok még örülhetnek is, a Bloomberg által az olaszországi infláció követésére kidolgozott Margherita pizzaindex ugyanis 30 százalékos drágulást mutatott december végén az egy évvel korábbihoz képest.