India decemberben vette át a G20-ak, azaz a világ legfejlettebb és leginkább fejlődő húsz országát tömörítő csoport soros elnökségét.

Életkép a rendkívül eladósodott nyugat-afrikai Burkina Fasóból.
Fotó: AFP

India a szegény államok adósságkönnyítését kiemelt kérdésként kezeli a gazdasági csoport februári találkozóján 

– közölte a pénzügyminisztérium csütörtökön.

A G20 egy olyan mechanizmust indított el 2020 végén, amely gyors és átfogó adósságrendezést biztosítana az adósságterhekkel küzdő országoknak. Ezeket az államokat a világjárvány különösen megrendítette, így a szándék szerint a keretrendszer túlmutatna az átmeneti adósságfizetési moratóriumon.

Néhány szegény ország vezetője szerint azonban a mechanizmus eddig nem adott sok könnyítést, mivel a legfontosabb hitelezőket nem tudták tárgyalóasztalhoz ültetni, és rávenni őket a közös fellépésre.

Nirmala Sitharaman pénzügyminiszter megígérte Kristalina Georgieva IMF-vezérigazgatónak, hogy az ügyben előrelépést sürget a találkozón. Megegyeztek abban, hogy

a „sebezhető és alulreprezentált” országok hangját erőteljesebben kell képviselni.

A világ legszegényebb országainak 2022-ben mintegy 35 milliárd dollárnyi adósságuk volt, ennek 40 százalékával Kínának tartoztak a Világbank becslései szerint. Az intézmény jelentéséből az is kiderült, hogy tavaly a világ legszegényebb ötven országa 62 milliárd dollárt költött adósságszolgálatra, ami bő harmadával haladta meg a 2021-es adatot.

Az IMF vezetője közölte, hogy a kínai pénzügyminiszter és a jegybank kormányzója más hitelezőkkel, valamint néhány eladósodott országgal közösen még ebben a hónapban kerekasztal-beszélgetésen vesznek részt – írta meg a Reuters