Egy új alap létrehozásával védekezne az Európai Beruházási Bank az amerikai inflációcsökkentő törvény (IRA) által kínált támogatásokkal szemben, amelyek növekvő nyomást gyakorolnak az európai vállalatokra, hogy termelésüket helyezzék át a tengerentúlra – mondta Werner Hoyer, a bank elnöke kedden a Der Spiegelnek.

Brexit Makes Luxembourg a European Union Insurance Hub
A cyclist rides outside the European Investment Bank in Luxembourg, on Monday, July 15, 2019. Brexit has made Luxembourg a favorite EU hub for insurers, funds and asset managers to relocate to from the U.K. Moves include those by insurance giant American International Group Inc., private-equity firm Blackstone, RSA Insurance Group Plc, U.S. insurer FM Global, Lloyd's of London insurer Hiscox Plc and asset manager M&G Investments. Photographer: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Hoyer hozzátette, hogy a vállalatok talpon maradásának segítésére a világjárvány idején létrehozott alap szolgálna modellként az európai ipar védelméhez a más típusú veszélyekkel szemben is.

A banknak még csak tőkét sem kellene emelnie az alap létrehozásához, amelyből az Európának versenyelőnyt biztosító technológiák és iparágak támogatását finanszíroznák, de pénzügyi garanciákra mindenképpen szüksége lenne az Európai Uniótól vagy a tagállamoktól.

Sok vállalati ügyfelünktől halljuk, hogy nagy nyomás nehezedik rájuk, hogy termelésüket, és különösen fejlesztési részlegeiket az Egyesült Államokba helyezzék át

– mutatott rá Hoyer. „Elvileg minden olyan beruházási projekt veszélyben van, amely még nem kapta meg a végleges jóváhagyást” – tette hozzá.

Legutóbb például a Volkswagen csoporthoz tartozó Audi közölte a múlt héten, hogy az IRA által biztosított kedvezmények érdekében gyárat építhet az Egyesült Államokban.

Az Európai Bizottság a hónap elején javasolta, hogy a tagországok engedélyezzék az állami támogatások növelését, hogy Európa versenyképes maradjon az Egyesült Államokkal.

A terv részét képezi a meglévő uniós alapok átcsoportosítása, a környezetbarát projektek gyorsabb jóváhagyása, valamint a szakismeretek fejlesztése és a kritikus nyersanyagellátást biztosító kereskedelmi megállapodások megkötése is.

Az amerikai inflációcsökkentő törvény, amelyet az Egyesült Államok kongresszusa tavaly augusztusban fogadott el, a hazai előállítású zöldipari termékek széles skálájához kínál támogatásokat és adókedvezményeket összesen 430 milliárd dollár erejéig.

Nem hajlandó segélyezési háborúba bonyolódni az Egyesült Államokkal az EU

Élesedik a verseny a zöldátállás serkentésének terén.