Nemzetközi gazdaság

Csecsen háborús veterán dandárt vezényeltek Vuhledar ostromához

Erősítést kaptak a Donyecki területen harcoló orosz csapatok. Vuhledar ostroma hónapok óta húzódik.

Az oroszok nem adják fel, szakadatlanul próbálkoznak a Donyecki területen fekvő Vuhledar városának elfoglalásával, azonban a támadások intenzitása a súlyos veszteségek miatt mérséklődött. Az ukrán védelmi erők sajtóközpontjának szóvivője, Olekszij Dmitrasovszkij szerint az elmúlt napon mindössze 15 támadást hajtottak végre Vuhledar térségében az oroszok, miközben egy hónappal ezelőtt még mintegy 60 támadásról számoltak be naponta – közölte az Unian ukrán hírügynökség.

War-torn Ugledar city of Donetsk Oblast
Csecsen háborús veterán dandárt vezényeltek Vuhledar ostromához.
Fotó: AFP

Ez valószínűleg az időjárási viszonyoknak is betudható, amelyek jelenleg nem teszik lehetővé a felszerelések aktív használatát

– emelte ki Olekszij Dmitrasovszkij.

A hírszerzésre hivatkozva hozzátette, hogy az orosz sereg utánpótlást is kapott, hiszen a csecsenföldi háborúra létrehozott 136. önálló motorizált lövészdandárt is áthelyezték Vuhledar térségébe. Ukrán beszámolók szerint az egység a donyecki irányban jelent meg, és elkezdték elfoglalni a védelmi vonalukat, amelyet tartani fognak.

Az Orosz Föderáció Fegyveres Erőinek 136. Különleges Motorizált Lövészdandárját 1993 decemberében hozták létre Buinakszkban. Az egység két csecsen háborúban is harcolt.

Vuhledar ostroma már több hónapja tart. Az oroszok rendszeresen tűz alá veszik a várost. A támadásokat a keleti katonai körzet parancsnoka, Rusztam Muradov vezeti. Ő korábban azzal vált hírhedtté, hogy olyan támadásokba hajszolja bele a csapatokat, ahonnan senki sem tér vissza élve. Egy ilyen akciója vezetett az oroszok elit 155. tengerészgyalogos dandárjának teljes megsemmisüléséhez.

Orosz repülőgépet pusztítottak el a fehérorosz lázadók

A támadás elkövetői azóta már ismét az ország határain kívül vannak az ellenzék vezetői szerint.

 

Ugledar háború Ukrajna csecsen Orosz Donyeck ostrom
Kapcsolódó cikkek