Közélet

Új parancsnokokat neveztek ki az orosz csapatok élére

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy négy katonai körzet élére került új parancsnok: a központi, a nyugati, a keleti és a déli katonai körzetben. A harcok továbbra is hevesek Bahmut környékén, miközben az oroszok csütörtökön ismét rakétákkal támadtak több ukrán városra.

Négy oroszországi katonai körzet élére neveztek ki új parancsnokot – jelentette be pénteken a moszkvai védelmi minisztérium. A központi katonai körzet parancsnoka Andrej Mordvicsev altábornagy, a nyugatié Jevgenyij Nyikiforov altábornagy, a keletié Rusztam Muradov altábornagy, a délié pedig Szergej Kuzovlev vezérezredes lett.

Fotó: Russian Defence Ministry / AFP

A 47 éves Mordvicsev, aki korábban Juzsno-Szahalinszk helyőrségparancsnoka volt, az RBK gazdasági napilap szerint megsebesült a Mariupolért folytatott harcokban. Hivatali elődje, Alekszandr Lapin vezérezredes orosz sajtóértesülések szerint január óta az orosz szárazföldi erők vezérkari főnöke.

Zűrzavar és kapkodás uralkodik el a fronton

Egyre feszültebb a helyzet mind Kijevben, mind az Ukrajna-támogató nyugati táborban, miként a támadók soraiban is. A prioritások egymást kergetik, gyengítik. Kijevben keresik a csodafegyvereket.

Igor Konasenov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a pénteki hadijelentésben azt mondta, hogy 

csütörtökön az orosz fegyveres erők nagy hatótávolságú légi és tengeri indítású precíziós rakétacsapást hajtottak végre az ukrán hadsereget üzemanyaggal és lőszerrel ellátó létesítmények ellen, és a csapások elérték céljukat.

A tábornok szerint az ukrán fegyveres erők az elmúlt nap folyamán mintegy 370 katonát veszítettek, ennek több mint felét a Donyeck város térségében folytatott harcokban, emellett pedig egyebek között egy amerikai gyártmányú HIMARS sorozatvetőt és egy M777-es tarackot, valamint egy Mi-8-as helikoptert és négy lőszerraktárt.

Az orosz ellenőrzés alá került területek több települését érte pénteken ismét ukrán tüzérségi csapás.

 

parancsnokság háború orosz hadsereg
Kapcsolódó cikkek