Nemzetközi gazdaság

Hatalmas veszteségeket okozott mindkét félnél az orosz–ukrán háború első éve

Február 24-én lesz az első évfordulója a háború kitörésének. Az ukránokat a támadások mellett az aknák is veszélyeztetik, rengetegen hagyták el az országot.

Az Ukrajna elleni orosz támadás első évfordulójához (február 24.) közeledve az AFP francia hírügynökség összegyűjtötte az orosz–ukrán háború eddigi legfontosabb statisztikáit. A legfrissebb norvég becslések alapján a harcokban eddig csaknem 180 ezer orosz katona és 100 ezer ukrán katona sebesült meg vagy vesztette életét. Más nyugati források szerint mindkét harcoló fél megközelítőleg 150 ezer embert veszített – ismertette a The Guardian.

A local resident walks past a destroyed car in Kupiansk, Kharkiv region, on February 13, 2023.
orosz-ukrán
Hatalmas veszteségeket okozott mindkét félnél az orosz–ukrán háború első éve.
Fotó: AFP

A háború azonban nem csupán a katonákat veszélyezteti. Az elmúlt egy év alatt 30-40 ezer civil vesztette életét Ukrajnában a nyugati források szerint. Az ENSZ becslése alapján 18 ezer civil halt meg vagy sebesült meg a harcokban, de azt is kiemelték, hogy a valós szám ennél minden bizonnyal sokkal magasabb.

Az ukrán hatóságok beszámolói szerint legalább 400 gyermek is elhunyt a támadások során. Kijev azzal vádolja Moszkvát, hogy több mint 16 ezer gyermeket deportált erőszakkal Oroszországba.

Az ENSZ menekültügyi szervezetének becslése szerint

a háború kitörése óta eltelt közel egy esztendő alatt nyolcmilliónál is több ukrán kényszerült elhagyni hazáját, ami a második világháború óta a legnagyobb menekültválságnak számít Európában.

A menekültek közül a legtöbbet a szomszédos Lengyelország látja vendégül, ahol több mint másfél millióan tartózkodnak. Ötmillióra tehető azoknak az ukrajnai lakosoknak a száma, akik az országon belül kényszerültek lakhelyük elhagyására.

A taposóaknák is folyamatosan veszélyeztetik a civileket. Kijev úgy becsüli, hogy Ukrajna területének 30 százaléka taposóaknákkal van elárasztva. Ugyanakkor a Human Rights Watch az ukrán csapatokat vádolta meg azzal, hogy gyalogsági aknákat telepítettek a keleti Izium régióban.

Ukrainian servicemen take part in a joint military training of armed forces, national guards, border guards and Security Service of Ukraine in Rivne region, near the border with Belarus, on February 11, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine.
Fotó: AFP

Didier Reynders, az igazságügyi biztosa szerint a háborúban eddig már csaknem 65 ezer feltételezett háborús bűncselekményt jelentettek az országból. Az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij szerint az aktív frontvonal jelenleg észak–déli irányú, és 1500 kilométer hosszú.

Putyin mellett az ellenzéki kommunisták is biztosak a győzelemben

Mariupol oroszok által kinevezett polgármestere szerint a városba kezd visszatérni az élet.

 

 

Ukrajna háború Oroszország veszteség akna
Kapcsolódó cikkek