Nemzetközi gazdaság

Kína szerint lefutott a járványhullám a világ második legnagyobb gazdaságában

Az újranyitás után elszabaduló pandémia fékezte a kínai gazdaságot, de ennek vége.

Megfeleződött a koronavírus-fertőzéshez köthető halálozások száma az elmúlt héten a hivatalos adatok szerint, miközben az azonosított betegek száma csökken, jelezve, hogy a végéhez közeledik az ország újranyitását követő járványhullám.

Torch Festival in China's Jieyang
JIEYANG, CHINA - JANUARY 27: A man prays during the Torch Festival on January 27, 2023 in Jieyang, China. The halted Torch Festival was restarted after the COVID-19 restrictions are lifted, and the sizable number of people showed up and pray. John Ricky / Anadolu Agency (Photo by John Ricky / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Fotó: John Ricky / AFP

Szombaton az ország január 27. és február 2. között 3278 Covidhoz köthető halálesetről számolt be, szemben az egy héttel korábbi 6364-gyel. A járványügyi hatóság egyik embere a Global Timesnak elmondta, hogy 

a fertőzések, a súlyos esetek és a halálozások száma lefelé tart, és a kórházak országszerte kezdenek visszatérni a normál működéshez.

Noha az utóbbi időben a hivatalos tesztelések száma is csökkent, az esetszámok zuhanása mellett a járványhullám levonulását jelzi hogy a pozitivitási ráta is hatalmasat esett. A december 25-én mért 29,2 százalékos fertőzési arány január 30-ára már csak 2,5 volt. A járóbetegek, a kórházban ápoltak és a kórházi halálozások száma csökken.

Nem látni a jelét annak sem, hogy az egyhetes kínai holdújév hatására új erőre kapott volna a pandémia, az ország különböző részein mindenhol a járványhullám lecsengését jelzik az adatok. Ugyanakkor szakértők szerint ez nem jelenti feltétlenül a pandémia végét, hiszen jelenthetnek meg új vírusváltozatok és idővel az antitestek száma is csökken. A fővárosban a lakosság 80 százaléka is áteshetett a fertőzésen, és mivel a természetes védettség nemzetközi adatok szerint 5-6 hónapig tarthat, 

a következő hullám június-júliusban érkezhet. 

Azonban a védettség miatt ekkor már kevésbé súlyos lefolyású lehet a betegség. Pénteken a kínai CanSino vezérigazgatója arról számolt be, hogy saját fejlesztésű, mRNS-technológián alapuló vakcinájuk legalább annyira jó, mint a Pfizer vagy a Moderna oltása. A vakcina engedélyezésére az idén kerülhet sor Kínában.

A járvány múltát jelzi a kínai olajkereslet növekedése is, amely az újranyitás után jelentősen emelkedik a Kuwait Petroleum Corp. vezérigazgatója szerint. A decemberben még pesszimista cégvezető úgy vélte,  a kínai kereslet feltámadása fenntartható lehet. Az ázsiai ország olajigénye határozhatja meg a nyersanyag árát az idén, ám egyelőre az olajárak messze vannak a tavalyi, az orosz inváziót követő pánik idején elért csúcsoktól – írja a Bloomberg.

A kínai gazdaság újranyitása fontos esemény, ám szakértők nem értenek egyet abban, hogy az a növekvő termelés segítségével csökkenti az inflációs nyomást vagy a nyersanyagok drágulása révén tovább fokozza azt.

 

Kína koronavírus újranyitás
Kapcsolódó cikkek