A  nemzetbiztonsági és az igazságügyi tárca közösen jegyzett keddi előterjesztése szigorúbban korlátozná az amerikai menedékjogot. A jogszabálytervezet egy májusban hatályát vesztő törvény helyébe lépne. Az előterjesztők nincsenek könnyű helyzetben, mivel a tervezetet még demokrata párti politikusok is kritizálják.

Biden Met by Outraged Texas Governor on El Paso Border Visit
Migrants outside of Sacred Heart Church in El Paso, Texas, US, on Sunday, Jan. 8, 2023. President Joe Biden was confronted at the airport in El Paso on Sunday by Texas Governor Greg Abbott, who demanded in a hand-delivered letter that Biden act immediately to stop unauthorized immigration including by building more walls on the border. Photographer: Paul Ratje/Bloomberg via Getty Images
Migránsok egy csoportja a határátkelés után.
Fotó: Bloomberg / Getty Images

A Biden-kormányzat szigorúan korlátozná, ki jogosult menedékre. Jelentősen csökkentenék a menedékkérők és a menedékjogot szerző bevándorlók számát. Az elképzelés hasonló jegyeket mutat Donald Trump korábbi elnök politikájával, bár ezt az előterjesztők visszautasítják.

A törvényjavaslat leginkább azoknak a migránsoknak az ügyét szeretné szabályozni, akik illegálisan lépik át az amerikai határt és utána kérnek menedékjogot. Megkülönböztetnék azokat, akik Amerikával határos vagy olyan országból jönnek, ahonnan csak olyan államokon keresztül vezet az út, ahol a migránsok élete veszélyben lehet; valamint azokat, akik vagy olyan országból jönnek, ahol nem törnek az életükre, vagy egy biztonságos államon keresztül vezet az útjuk. Utóbbi esetben a migránsokat kizárnák a menedékre jogosultak köréből és visszatoloncolnák őket oda, ahol az útjukon már biztonságban tudhatták magukat.

A kormányzat szerint az új menekültügyi szabály vészhelyzeti és ideiglenes intézkedés lesz és az elfogadása utáni 30 napos véleményezési időszak lejártát követően két évig vonatkozna a déli határon illegálisan átkelő, menedékjogot kérő migránsokra. 

Az intézkedés apropója, hogy májusban lejár a pandémia miatt elrendelt nemzeti azzal együtt pedig az a szabályozás, ami megengedi, hogy a migránsokat gyorsan és egyszerűen kiutasíthassák. Kormányzati előrejelzés szerint a jelenlegi szabályozás megszűnése után napi 11–13 ezerrel több határátlépésre kell számítani.

Elnökválasztási kampányában Joe Biden az akkori elnök, Donald Trump legtöbb intézkedését elítélte. Hivatalba lépése után mégis a legtöbb határpolitikai intézkedését fenntartotta, illetve egyesek hatályát ki is terjesztette. A The Wall Street Journal szerint az előterjesztés hasonló a Trump-kormányzat 2019-ben bevezetett, tranzittilalomként ismert politikájához.

A javaslatot benyújtók azonban kategorikusan visszautasították az összehasonlítást, mondván, hogy nem akarják ellehetetleníteni a menedékkérést, sőt, egyes jogi utak kiszélesítését is javasolták.

Céljuk arra ösztönözni a migránsokat, hogy az embercsempészek felbérlése és a határon való átszökés helyett, a kérelmükkel már az átlépéskor nyíltan álljanak elő.

Joe Biden és kormánya nincs könnyű helyzetben, ugyanis a forró témában jobbról és balról is kapnak hideget-meleget. Trump egy hasonló jogszabályát a San Franciscó-i szövetségi fellebbviteli bírósága úgy ítélte meg, hogy sérti a kongresszusi menekültügyi törvényeket. Egyes demokraták és bevándorláspártiak pedig azóta bírálják Bidenéket, mióta januárban bejelentették, hogy hasonló tartalmú törvényt fognak javasolni. 

Négy demokrata szenátor közös nyilatkozatban szólította fel a kormányt, hogy ejtse a javasolt jogszabályt nem sokkal annak benyújtása után. A másik oldalról a képviselőház többséggel rendelkező republikánusok pedig azzal támadják a kormányt, hogy nem tesz elég elrettentő a javaslata.

Iparági szereplők is arra szólították fel a kormányzatot, hogy reformálják meg a bevándorlási szabályokat, mert annyira kevés a kétkezi munkás az országban, hogy megrendeléseik teljesítéséhez szükségük van szakképzett bevándorlókra.