Az Egyesült Államok szerint a szombaton lelőtt „repülő tárgy” szintén egy léggömb volt – nyilatkozta az amerikai szenátus demokrata frakcióvezetője, Chuck Schumer. Washington fokozta katonai készültségét, miután egy kémműholdat már leszedett az amerikai légierő február elején – tudósít a BBC.

kémballon, kínai léggömb
Fotó: AFP

Schumer ugyan nem mondta ki egyértelműen hogy a leszedett „tárgy” kínai volt, viszont az ABC-nek nyilatkozva vasárnap kijelentette, hogy Kína feltehetően az egész világot lefedte ezekkel a léggömbökkel. A mostanit a kanadai légtérben szedték le, a Yukon-folyó felett, az ország északnyugati részén. Az akcióban a kanadai és az amerikai légierő közösen vett részt, 

a végső lövést végül egy amerikai F-22-es vadászgép adta le. 

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök vasárnap még óvatosan nyilatkozott, nem tette egyértelművé, hogy valóban kínai kémlufiról lenne szó. Schumer viszont sejteni engedte, hogy ilyen típusú megfigyelőballonok évek óta keringhetnek a légkörben, s felvetette, hogy 

a kongresszusnak vizsgálatot kellene indítania azzal kapcsolatban, hogy miért csak most fedezték fel őket.

Az amerikai légierő február 4-én lőtte le az első lufit, a másodikat pénteken, majd a harmadikat szombaton, Alaszka felett szedték le. A második két léggömb kisebb volt az elsőnél, nagyjából egy kisebb autó méretű, és 12 ezer méteres magasságban lebegett. „Kicsi volt és henger alakú” – jellemezte Anita Anand kanadai védelmi miniszter.

Az első incidens után az amerikai légvédelem vészüzemmódba kapcsolt, közlésük szerint a harmadik lelőtt léggömböt már 24 órája figyelték. Lelövésére Biden elnök és Trudeau közösen adott parancsot.

Peking hevesen tiltakozott az amerikai vádak ellen, állítása szerint a léggömbök meteorológiai és tudományos célokat szolgáltak.