Nemzetközi gazdaság

Nagyot esett a német gázfogyasztás

Ez csak részben az enyhe időjárás következménye, ugyanakkor az orosz források kiváltása hosszú távú elköteleződést igényel.

Az éves német földgázfelhasználás 13,6 százalékot esett 2022-ben, így 866,2 TWh-t (közel 78 milliárd köbméter) tett ki az iparági lobbicsoport, a Zukunft Gas hétfőn közzétett adatai alapján.

Chef lighting up a gas stove burner with a match Close-up on a chef lighting up a gas stove burner with a match while working at a restaurant
Fotó: Shutterstock

A visszaesés jelentős része nem teljesen önkéntes alapon született, hanem válaszul az orosz gázszállítások leállítására, ugyanakkor a szokatlanul enyhe tél is segítette azt. A gázfelhasználás csökkenése ellenére a földgáz adta az áramtermelés 13,3 százalékát és a háztartások fűtésének nagyjából felét a szervezet statisztikái szerint. Ez utóbbi azonban hosszabb távon mérséklődhet, legalábbis erre utal az árammal működő hőpumpák eladásainak meredek emelkedése tavaly.

A földgáz azonban még mindig az elsődleges energiafelhasználás 23,8 százalékát adta tavaly az országban, 

aminél csak a 35,2 százalékos részesedésű kőolaj játszott nagyobb szerepet. Tim Kehler, a Zukunft Gas ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a válság a gázfelhasználás újragondolását teszi szükségessé, így új lökést kaptak a dekarbonizációs és az energiaátmenettel kapcsolatos célok.

Az ország gazdasági minisztere, a zöldpárti Robert Habeck világossá tette, hogy az új gázinfrastruktúrának készen kell állnia a hidrogénre is. Németország többszintű gázstratégiája részben az alternatív beszerzési forrásokon alapul, míg az erőművek és a piacszabályozás kapcsán az idei év első felében közölhetik a terveket – írja a Reuters.

Az ország több úszó LNG-terminált helyezett üzembe tavaly, 

és Habeck mintegy 15 gigawattnyi földgázzal működő erőművi kapacitás létrehozását tervezi a széntüzelésű és atomerőművek leváltása érdekében. Kehler elmondta, hogy az időszakosan termelő megújuló kapacitások mellett a földgáz kulcsszerepet játszik, ám a befektetőknek további ösztönzőkre van szükségük.

Az LNG-ellátás biztosítása érdekében a beszállítók 10 évnél hosszabb távú szerződéseket igényelnek Gregor Pett, az Uniper elemzője szerint. Kehler közölte, hogy tavaly az Egyesült Államok volt Németország legnagyobb LNG-szállítója, valamint arról is beszélt, hogy három számjegyű megawatt hidrogén előállítására alkalmas elektrolízis kapacitás születhet az idén, hogy elérhető legyen a 2030-ra kitűzött 10 ezer megawattos kapacitás.

 

 

Németország földgáz LNG adat
Kapcsolódó cikkek