Rendre legalább enyhén jobb gazdasági aktivitási adatok jönnek ki a fejlett gazdaságokban az elmúlt hónapokban, mint amitől mindenki tartott. A Capital Economics közgazdászainak friss elemzése szerint azonban a gazdasági visszaesés csak elodázható, el nem kerülhető.

Creative,Photo,Collage,Illustration,Of,Handsome,Scared,Guy,Fast,Running
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság hétfőn közzétett téli előrejelzése – konstatálva, hogy az aggodalmak nem váltak valóra – azt vetíti előre, hogy az gazdaságai, köztük Magyarország is, elkerülik idén a recessziót, Svédország kivételével. Ám a Capital Economics közgazdászainak gazdag ábrakészlettel illusztrált, friss elemzése seregnyi mutatót véve sorra arra a következtetésre jut, hogy korai lehet az optimizmus, a feketelevest ugyan még nem tették asztalra, de már javában készül. 

Az Egyesült Államokban egyébként a napokban pont attól jöttek izgalomba a piacok – segítve a dollárt, de visszavetve a részvény- és állampapírárakat és még a forintot is –, hogy a Federal Reserve hatalmas kamatemelései ellenére is túl jól állja a sarat a gazdaság, miközben az még mindig harap – azaz a Fednek tovább kell szigorítania a feltételeket. 

Az Európai Központi Bank is a nyár óta szigorít, és az infláció makacs tartósulásának veszélyét emlegeti – mint Isabel Schnabel igazgatósági tag is tette egy pénteki interjúban.

Úgy tűnik, a amelyet régóta jóslunk a fejlett gazdaságokban, kicsit később jön, mint ahogy eredetileg előre láttuk. De akkor is valószínű, hogy a monetáris szigorítás teljes ereje később megérződik

– foglalták össze következtetéseiket a Capital Economics közgazdászai.

A Capital Economics szerint a gazdaságokat gátló korábbi beszállítási hiány enyhülőben van, amit Kína újranyitása is segít. Ugyanez a globális növekedési kilátásokat is javítja, az ellenkező irányba mutat azonban, és a trend alatt tarja a globális növekedést, hogy több fejlett gazdaság az év során valószínűleg recesszióba süllyed.

A Raiffeisen közgazdászai szerint a sima landolás a legvalószínűbb kimenet

Még a csütörtöki amerikai adatcsokor előtt tették közzé elemzésüket az amerikai gazdaság számára lehetséges kimenetekről Markus Tschapek és Franz Zobl. Az ő következtetésük, hogy bár valóban túl korai lenne győzelmet deklarálni az infláció ellen, a "sima landolás" a legvalószínűbb változat, amelyben a gazdaság némi növekedést még fel tud mutatni idén, de közbejöhet olyan negyedév is, amelyben visszaesik a gazdaság, sőt a technikai recesszió - tehát két egymást követő negatív negyedév - sem kizárható. Ebben a változatban 25 bázispontos kamatemelések jöheztnek, és véget érhetnek még az első félévben. Ha azonban az infláció és a béremelkedések makacsak, és mégis 50 bázispontos ütemre lesz szükség, jelentős visszaesés is jöhet.

Az előretekintő üzleti felmérések globálisan még mindig visszaesést jeleztek az év elején a világgazdaságban, a szolgáltatási indexek éles javulást mutatnak, és a megrendelések, az és a jövőbeli termelés indexei is javultak. Ez azonban nem jelenti, hogy az aktivitás innentől gyorsan felpörög, mert a globális kereslet kilátásai gyengék maradnak – írták a Capital Economics szerzői.

A fogyasztók költekezése gyengült az év végén, és ez számos fejlett gazdaságban folytatódhat a következő hónapokban, hiszen magasak a kamatok, és a fogyasztói hangulat gyenge. A feltörekvő gazdaságokban az eddigi, még korlátozott mennyiségű adat szerint egyenesen zuhantak a kiskereskedelmi eladások decemberben. Kínában már volt némi javulás, ami felgyorsulva folytatódhat a mobilitási adatok és a fogyasztói felmérések alapján – vélik a közgazdászok.

 

A továbbra sem fest jól, az ősszel nagyokat esett az áruforgalom, és ez folytatódhatott az év végén. A Capital Economics számos jelét látja, hogy még egy ideig folytatódik a nyűglődés, mivel a magas kamatok a világ egy részében visszafogják a keresletet. A munkaerőpiacok nem csak az Egyesült Államokban nagyon feszesek, ám nem látszik, hogy a béremelkedések mértéke további kihívások elé állítaná a jegybankokat. 

A globális infláció folytathatja a visszavonulást, a fejlett országokban ezt az energiaárak csökkenése is segíti, ugyanakkor például  az euróövezetben az enélkül számított maginfláció tovább emelkedett januárban. A befektetők, habár az infláció mérséklődését árazták be, továbbra is arra számítanak, hogy a viszonylag ellenálló marad.

De mi továbbra is azt gondoljuk, hogy az USA és más fejlett gazdaságok enyhe recesszióra számíthatnak az év folyamán, ami a részvények eséséhez és a hitelhozamfelárak emelkedéséhez vezethet, miközben a növekedés kiábrándító lesz, és a kockázati étvágy gyengül

– írták a közgazdászok.