A Hua Capital néven ismert befektetési vállalat vezetőjét, Chen Datongot 8 hónapos fogság után engedték szabadon, mivel Peking a csipiparban jártas szakértők segítségét kéri a nyugati szankciók ellen névtelenségüket kérő források szerint.

Semiconductor Factory In Siyang
Fotó: VCG

A Hua Capital több mint 150 kínai csipgyártáshoz kapcsolódó céget alapított, és élére állt a hazai félvezetőgyártás beindítására irányuló kínai erőfeszítéseknek. A befektetőt tavaly augusztusban vették őrizetbe, amikor Peking lesújtott a csipipari szereplőkre. A kínai vezetők ugyanis elégedetlenek voltak: több tíz milliárd dollárt fordítottak arra, hogy megszüntessék a távol-keleti ország külföldi gyártóktól való függőségét, amit azonban a rengeteg pénz ellenére nem sikerült elérni – írja az FT.

Emiatt aztán üzletembereket, befektetőket és tisztviselőket vettek őrizetbe korrupció gyanújával. A 68 éves férfi az Illinois-i Egyetemen és a Stanfordon végzett kutatásokat, majd 1995-ben társalapítója volt az OmniVision Technology nevű, kamerákhoz félvezetőket készítő vállalatnak. Az amerikai állampolgárságáról 2014-ben lemondott, hogy segítsen kiépíteni a kínai csipipart. Letartóztatása éppen ezért általános meghökkenést keltett, emiatt több szakember inkább elhagyta az országot.

Chen a Hua Capital befektetésének több mint 80 százalékát a külföldi technológia hazai alternatíváinak felkutatására és megvalósítására fordította.

Mindez létfontosságú része Kína azon törekvésének, hogy kiépítse helyi csipiparát a geopolitikai feszültségek növekedése közben. Egy névtelenséget kérő forrás úgy fogalmazott, hogy ugyan a távol-keleti óriásban sok alap van a szegmensben, hiányoznak a hozzá hasonló professzionális befektetők. Azt még nem tudni, hogy Chen mikor állhat munkába, ahogy az is kérdéses, mi lesz a szektor más letartóztatott szereplőivel.

A csipek kritikus fontosságú alkatrészek, hiszen az okostelefonoktól kezdve az orvosi eszközökön át az autókig és a vadászgépekig mindenhez szükségesek. Minél kevesebb nanométeres egy félvezető, annál fejlettebb, tehát nagyobb a teljesítménye és kisebb az energiafogyasztása. Ez azt is jelenti, hogy bonyolultabb és drágább elkészíteni. A kínai–amerikai kapcsolatok romlása közben Washington mind inkább igyekszik a csúcstechnológiához szükséges gyártókapacitásokat hazai földön létrehozni és igyekszik megakadályozni Pekinget abban, hogy hozzáférjen az eszközökhöz.

Megszólalt a guru: a pénz útját követve a csipiparba kell fektetni

A Washington és Peking közötti technológiai versenyfutás dollármilliárdokat terel a csipiparba, részben közvetlenül a kormányok kasszájából, mivel a nemzetállamok élet-halál harcot vívnak saját félvezetőgyártásuk kiépítéséért – mondja Mark Mobius, a legendás befektető. Az ő véleményét alátámasztja a csiprészvények idei erős év eleji startja is.