Az orosz vállalatok tavaly 25,93 ezermilliárd rubel (342,1 milliárd dollár) nyereséget értek el, ami 12,6 százalékos csökkenést jelent 2021-hez képest – derül ki az állami statisztikai hivatal, a Rossztat adataiból. A cégek nyeresége decemberben 2,18 ezermilliárd rubelt tett ki, ami 22,5 százalékos csökkenés a 2021. decemberi 2,81 ezermilliárd rubelhez képest.

Group,Of,Businessmen:,Two,Men,And,A,Woman,Standing,Near
Kevesebb nyereséggel számolhatnak az orosz üzletemberek.
Fotó: Pavel L Photo and Video

Az alacsonyabb vállalati nyereség ellenére Moszkva profitadót fog kivetni a cégekre. Az eurázsiai ország gazdasága tavaly váratlanul rugalmasnak bizonyult, de a háború előtti szintre való visszatérés még messze lehet, mivel a kormányzati kiadások egyre nagyobb része megy a hadseregre és a fegyverkezésre. A Sberbank vezérigazgatója, German Gref tegnap közölte, hogy a nyereséget jelentő cége minden törvénynek eleget fog tenni – írja a Reuters.

Februárban az éves 10,99 százalék volt, ami javulás az egy hónappal korábbi 11,77 százalékhoz képest és meghaladta elemzők 11,2 százalékos várakozását is. Az orosz jegybank 4 százalékos éves inflációs célt tűzött ki maga elé, a Capital Economics elemzői szerint a központi bank a következő, áprilisi ülésen 50 bázispontos kamatemelést fog végrehajtani, így az irányadó kamatláb eléri majd a 8 százalékot.

Kínát és Indiát imádják az orosz emberek, a Nyugatot viszont utálják – a fiatalok is, bár ők kevésbé

Az idősebbek körében jobban működik az orosz propaganda gépezete, a fiatalok kevésbé elutasítók a nyugati kultúrával, politikával szemben, bár azért ők is azok – állítja a Kremlben nem kedvelt Levada Központ közvélemény-kutatása. A felmérésből egyértelműen kiderül, hogy az orosz társadalom egyre inkább kelet felé fordul, Kína népszerűsége mindent visz. A lista végén mint legkevésbé kedvelt ország az Egyesült Államok áll, az oroszországi polgárok 14 százalékának szimpátiájával.