Nemzetközi gazdaság

Médiamágnás elleni merényletet hiúsított meg az FSZB

Konsztantyin Malofejev, a Cargrad orosz médiacsoport vezetője volt a célpont. Az oroszok szerint a merényletet egy ukránok által támogatott orosz szélsőséges csoport akarta végrehajtani.

Megpróbálta a gépkocsijában felrobbantani Konsztantyin Malofejevet, a Cargrad orosz médiacsoport vezetőjét, egy állítólag az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) ellenőrzése alatt álló orosz szélsőséges csoport – közölte hétfőn a merényletet megakadályozó orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB).

Russian Tycoon Konstantin Malofeev
Konstantin Malofeev, Russian tycoon, in Moscow, Russia, on Tuesday, Aug. 11, 2020. The Justice Department unsealed an indictment against Konstantin Malofeev for sanctions violations, the first U.S. charges against a Russian tycoon since the invasion of Ukraine. Source: Bloomberg
Konsztantyin Malofejev, merénylet
Az FSZB meghiúsította a Konsztantyin Malofejev elleni merényletet.
Fotó: Getty Images

Az FSZB szerint a meghiúsított akciót Gyenyisz Kapusztyin szervezte, aki annak az Orosz Önkéntes Hadtest elnevezésű csoportnak az alapítója, amely múlt héten támadást intézett két, az ukrán határ mentén lévő község ellen az oroszországi Brjanszk megyében. A tájékoztatás értelmében a milliárdost ugyanazzal a módszerrel próbálták meggyilkolni, mint tavaly augusztusban Darja Dugina újságírót, Alekszandr Dugin filozófus lányát: a gépkocsijához alulról robbanószerkezetet rögzítettek.

A tavaly augusztusban felrobbantott Darja Dugina apja, Alekszandr Dugin orosz filozófus és közéleti szereplő, a neoeurázsiai, szláv–türk összefogást szorgalmazó filozófiai és politikai irányzat megteremtője, az orosz világ ideológusa.

Az újságírónő dolgozott egyebek között a Kreml irányvonalát támogató, konzervatív-vallásos világnézetű Cargrad televíziónak.

Az Orosz Önkéntes Hadtest fegyveresei által csütörtökön a Brjanszk megyei Ljubecsanye és Szucsanye község ellen intézett támadás során két civil életét vesztette és egy gyerek megsebesült.

Az FSZB azt is bejelentette, hogy tavaly augusztusban egy Volgográd megyei gáz- és olajipari létesítménynél megakadályozott egy ugyancsak Kapusztyin által szervezett pokolgépes merényletet. A szolgálat szerint a helyszínen megöltek egy Keiner és egy Uszkov nevű állampolgárt, akik rálőttek a hatóság embereire. A két férfi az FSZB szerint kapcsolatban állt a White Rex, a Restruct, a Thor Steiner és a Karpatszka Szics elnevezésű jobboldali nacionalista szervezettel.

Moszkvai merénylet: állítólag megölték Dugina gyilkosát

A feltételezett gyilkossal 17 késszúrás végzett a Telegramon terjedő információk szerint. Nagy a köd, az újabb emberölés szinte egyetlen részlete sincs tisztázva.

 

Darja Dugina SZBU merénylet FSZB
Kapcsolódó cikkek