Svájc pénzügyminisztere, Karin Keller-Sutter megvédte az ország két legnagyobb bankja közötti, nagy vihart kavaró felvásárlást, mivel a tárcavezető szerint a helyzet stabilizálása érdekében mindenképpen szükség volt a rendkívüli lépésre – adta hírül a Reuters.

Karin Keller-Sutter pénzügyminiszter, Svájc, Credit Suisse, bankpánik, válság
Karin Keller-Sutter szerint muszáj volt beavatkozni a bankpánik miatt.
Fotó: Fabrice Coffrini

Enélkül a Credit Suisse nem élte volna túl a hétfőt

– jelentette ki. A tárcavezető szerint gyors megoldást kellett találni a Credit Suisse problémáira. Ugyanis beavatkozás nélkül Credit Suisse-szel folytatott fizetési műveletek összeomolhattak volna, ami ellehetetleníthette volna a bérek és a számlák kifizetését az alpesi országban.

Az Amerikai Egyesült Államokban a Silicon Valley Bank, Németországban pedig a Deutsche Bank okozott hatalmas pánikot. Mindegyik esetben más-más megoldást alkalmaztak.

Svájcban múlt vasárnap jelentették be: a UBS megállapodott arról, hogy megvásárolja riválisát, a Credit Suisse-t 3 milliárd svájci frankért (1165 milliárd forint), és beleegyezett abba, hogy akár 5 milliárd frank veszteséget is átvállal a svájci hatóságok által a globális bankszektor további piaci zavarainak megelőzése érdekében tervezett egyesülés során.

A bankok közötti gyors megállapodást az tette lehetővé, hogy az úgynevezett sürgősségi törvényt alkalmazták, azaz a részvényeseket, vagyis azokat, akiknek normális esetben beleszólásuk lehetett volna egy ilyen felvásárlásba, nagyrészt megkerülték. Ez nem meglepő módon sok érintett nemtetszését is kiváltotta, többen hangot is adtak ennek.

Keller-Sutter úgy véli, hogy a svájci kormány csak addig ment el, ameddig a stabilizációs cél eléréséhez feltétlenül szükséges volt.

Ha nem teszünk semmit, akkor a Credit Suisse részvényei hétfőn teljesen értéktelenné váltak volt, és a részvényesek üres kézzel mentek volna haza

– indokolta a központi beavatkozás szükségességét a pénzügyminiszter.

Bankpánik: visszaköszön 2008 szelleme, vagy elkerüljük az újabb válságot?

A közelmúlt bankcsődjei komoly aggodalmakat keltettek a globális bankpiacon. Sokan már a 2008-as válság megismétlődésétől tartanak.