Nemzetközi gazdaság

Megérkezett Moszkvába Hszi Csin-ping

Az orosz és a kínai elnök az ukrajnai háború témakörét is kivesézi a következő három napban. A moszkvai látogatás Hszi első külföldi útja az újraválasztása után.

Háromnapos állami látogatásra Oroszországba érkezett Hszi Csin-ping kínai elnök. A közelmúltban újraválasztott politikust szállító elnöki repülőgép a vnukovói repülőtér kormányzati szektorában szállt le hétfőn délelőtt.

China's President Xi Jinping, accompanied by Russian Deputy Prime Minister Dmitry Chernyshenko, walks past honour guards during a welcoming ceremony at Moscow's Vnukovo airport on March 20, 2023. - Chinese leader arrived in Moscow on Monday saying his first state visit to Russia since the Ukraine conflict broke out would give "new momentum" to bilateral ties. (Photo by Anatoliy Zhdanov / Kommersant Photo / AFP) / Russia OUT
Hszi
Fotó: ANATOLIY ZHDANOV

Az oroszországi látogatás a pártfőtitkári és államfői újraválasztása után Hszi első külföldi útja.

Az orosz és a kínai elnök tanácskozásán az ukrajnai háború is fontos téma lesz. Mint ismert, a Kreml által tavaly február 24-én megindított fegyveres konfliktus kitörése óta Peking nem ítélte el Oroszországot, nem vetett ki rá szankciókat. Sőt, a két ország továbbra is erős baráti kapcsolatokat ápol egymással.

Fehér Ház: előnyös lenne, ha az ukrán és a kínai elnök tárgyalóasztalhoz ülne

Washington szerint nem árt az óvatosság a Kína által felvetett tűzszünettel kapcsolatban, mivel az lehetőséget adna Moszkva számára haderejének újjászervezésére.

Hszi és Putyin tavaly februárban határtalan barátságot hirdetett meg egymással, amely a kereskedelmi kapcsolataik és a gazdasági együttműködéseik alakulásán is meglátszik.

 

Ukrajna Oroszország Hszi Csin-ping Moszkva Kína
Kapcsolódó cikkek