Újabb állomásához ért az a persorozat, amelyben rasszizmussal vádolja egy volt alkalmazottja a Teslát. Korábban egy esküdtszék megállapította, hogy az autógyártó legnagyobb, fremonti összeszerelő üzemében súlyos és folyamatos faji diszkrimináció érte a liftkezelőként dolgozó fekete férfit.

Aerial Views Of Silicon Valley Housing And Tech Campuses
The Tesla Inc. assembly plant stands in this aerial photograph taken above Fremont, California, U.S., on Wednesday, Oct. 23, 2019. Tesla shares are trading above Wall Street expectations after spending most of the year languishing below analysts' average price targets. Photographer: Sam Hall/Bloomberg via Getty Images
Nemsokára eldől, hogy a Teslának mekkora kártérítést kell fizetnie a fremonti gyárában eluralkodott rasszista légkör miatt.
Fotó: RKH

Bernard Alexander,  Owen Diaz ügyvédje a San Franciscó-i szövetségi bíróságon hétfőn elmondta, hogy ügyfelét a munkatársai szóban és írásban is rendszeresen fenyegették, szidalmazták és becsmérelték. Alexander azt állítja, hogy

mindez a kaliforniai gyár kultúrájához tartozik, ahol tudatos döntés volt, hogy a fekete munkásokat másodosztályú állampolgárként kezeljék.

Korábban egy esküdtszék első fokon 137 millió dolláros kártérítést ítélt meg a Diaznak 2021-ben, amit tavaly egy bíró másodfokon 15 millióra csökkentett. Diaz ügyvédjei azonban nem fogadták el az alacsonyabb összeget, és újra tárgyalást kezdeményeztek.

A hétfőn kezdődött és várhatóan péntekig tartó tárgyalás egyedüli célja annak megállapítása, hogy a Tesla mekkora kártérítést fizessen a volt alkalmazottjának.

Alex Spiro ügyvéd a Tesla képviseletében hangsúlyozta, hogy a cég mindennemű rasszista megnyilvánulást védhetetlennek tart és elítél. Spiro azonban túlzónak tartja Diaz állításait, amelyeket szerinte a volt alkalmazott nem is tud bizonyítani, így semmilyen kártérítési igényt sem tart megalapozottnak az állítólagos lelki sérüléseiért.

A Diaz és az elektromos autógyártó közti konfliktus már évek óta húzódik, és minden idők egyik legnagyobb munkahelyi diszkriminációs ügyévé nőtte ki magát az Egyesült Államokban.

Hat évvel ezelőtti indított perében az afroamerikai férfi azzal vádolta a Teslát, hogy semmit sem tett, amikor 2015-ben jelezte a vezetőknek, hogy a gyár alkalmazottai rendszeresen szidják, valamint horogkeresztekkel, antiszemita feliratokkal zaklatták. Diaz a céget egy kaliforniai törvényre hivatkozva perelte be, amelynek értelmében a munkaadóknak mindent meg kell tenniük az ellenséges munkahelyi környezet felszámolásáért, ám a férfi szerint az autógyártó ennek nem tett eleget, és ezzel érzelmi megterhelést okozott neki.

Az esküdtszék két éve a per végén az érzelmi sérelmekért közel 7 millió dollár kompenzációt ítélt meg az afroamerikai férfinak, továbbá jogsértő magatartás miatt 130 millió dollár büntetésre is ítélte a Teslát. A két összeget végül egy kerületi bíró tavaly 1,5 millióra, illetve 13,5 millió dollárra mérsékelte. Az indoklás szerint Diaz mindössze kilenc hónapot dolgozott az üzemben, ez idő alatt nem érte fizikai bántalmazás, és nem vált lelki beteggé, így a zaklatás miatt megítélt 1,5 millió dollár teljes mértékben kártalanítja.

Foglalkoztatási diszkriminációs ügyekben ritkán ítélnek meg egymillió dollárnál nagyobb kártérítést. Az amerikai legfelsőbb bíróság szerint a büntető kártérítés általában nem haladhatja meg a kompenzációs díjtétel tízszeresét.

A Teslát a kaliforniai állami bíróságon csoportos keresetben is megtámadták, amelyben állítják, hogy a fremonti gyárban széles körben elterjedt a rasszizmus. Hasonló vádakkal az állam polgári jogok betartását ellenőrző szerve is beperelte a vállalatot.

Diaz perének kimenetele közvetlenül nem érinti ezeket az eljárásokat, ám arra ösztönözheti az alkalmazottakat, hogy újabb pereket indítsanak a cég ellen – figyelmeztetett a Reuters.

A csavar a történetben talán az, hogy a Tesla tulajdonosa, maga is Afrikából származik, a Dél-afrikai Köztársaságban született és nevelkedett, méghozzá az apartheid rendszer idején. 

Az üzletember és érdekeltségei egyre több perbe keverednek. Bíróság dönt például abban az ügyben is, hogy a milliárdos megkárosított-e másokat, amikor arról írt, hogy kivezeti a tőzsdéről a Teslát, de a Twittert is perlik, mert a felperesek szerint antiszemita, uszító, a holokausztot tagadó bejegyzéseket is megengednek a platformon, valamint a közösség oldal törvénytelenül járhatott el a csoportos leépítések során is.