Mintha mi sem történt volna, úgy repkednek belföldön az orosz légitársaságok járatai, de ez a felszín, a mélyben súlyos problémát húzódnak meg. Igaz, az üzemeltetőknek most a nemzetközileg elfogadott ellenőrzési standardokkal sem kell vacakolniuk, ahogy a lízingelt gépek után sem kell a bérleti díjakat kifizetniük, mivel sajátos értelmezésük szerint a nyugati szankciók ez alól felmentést adnak a számukra. Sőt, a Kreml egyenesen megtiltotta a légitársaságoknak, hogy a náluk lévő lízingelt repülőket visszaszolgáltassák a lízingcégnek, így azok már orosz földön regisztrált gépként folytathatták légügyi pályafutásukat. 

Moscow,,Russia,-,September,16,,2020:,Boarding,Passengers,On,A,
Moscow, Russia - September 16, 2020: boarding passengers on a plane using a jet bridge and loading baggage at Sheremetyevo airport
A legnagyobb orosz légitársaság, az Aeroflot nyugat felé már nem repül.
Fotó: Evgeny Haritonov

Leszámítva azt, hogy a fenntartásukhoz, karbantartásukhoz szükséges alkatrészek hivatalos beszerzési forrásai a szankciók miatt elapadtak, s a biztonságos repüléshez elengedhetetlen rendszeres szoftverfrissítésekhez sem juthatnak hozzá.

Az orosz légitársaságok flottájában 40 százalékát tesznek ki a háború kitörése után ott ragadt lízingelt repülők, 

amelyek még számos nemzetközi kártérítési pernek lesznek alanyai. A Cirium piacelemző cég adatai szerint az egy évvel ezelőtt még 544 Airbus és Boeing állt az orosz utasok rendelkezésére, számuk mára 467-re csökkent. 

Az orosz légitársaságok a nemzetközi járataikat sem hanyagolják el, igaz, mozgásterük Észak-Amerika és Európa nyugati felének kiesése miatt lényegesen beszűkült, de például Törökország, az Emírségek, Thaiföld ma is nagy szeretettel várja őket, Kínáról már nem is beszélve. A volt szovjet köztársaságokkal is megmaradt a baráti kapcsolat, Tadzsikisztánba, Örményországba és Kirgizisztánba rendszeresen járnak az orosz gépek. 

És természetesen ott van még a kontinensnyi hazai piac, ahol napi 1100 járatot üzemeltetnek, 

15 százalékkal kevesebbet az egy évvel korábbinál. A szankciókat alkalmazó országok ennél jóval súlyosan zavarokra és sokkal kisebb forgalomra számítottak.

Aircraft from S7 Airlines and Izhavia Airlines are seen at
MOSCOW, RUSSIA - 2022/09/23: Aircraft from S7 Airlines and Izhavia Airlines are seen at the Domodedovo airport in Moscow. (Photo by Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images)
Napi átlagban 1100 belföldi járatot fogadnak az oroszországi repülőterek.
Fotó: Getty Images

Az utasszállítók független repülésbiztonsági hatóságok általi rendszeres és kötelező átvizsgálása hiányában ezeknek a gépeknek az értéke rohamosan csökken, hiszen semmi sem garantálja, hogy hány órát repültek, milyen körülmények között. A cserealkatrészeket szigorúan dokumentálni kell, azt is, honnan érkeztek, ki és mikor cserélte ki őket. Visszanyomozható előélet híján ezek a gépek eladhatatlanná válnak a piacon.

Persze most ez nem aggasztja túlzottan az oroszokat. Az alkatrészek cseréje viszont annál inkább, s ezt csak a már meglévő gépek alkatrészdonorként való használatával tudják orvosolni. A Boeing nemhogy alkatrészt, de technikai segítséget sem nyújt az oroszoknak, megfelelve a szankcióknak. Guillaume Faury, az Airbus vezérigazgatója a Bloombergnek megerősítette, hogy semmilyen kapcsolatuk nincs jelenleg a gépeiket használó orosz légitársaságokkal, de azt tudják, hogy az Airbusaikat a korábbiaknál sokkal intenzívebben használják az oroszok. 

Így előbb-utóbb a csereérett egységeket valahogy pótolniuk kell, ha üzemben akarják tartani a repülőket. Faury informálisan már értesült arról, hogy sokasodnak az utasszállítókkal kapcsolatos műszaki nehézségek. Az orosz felfogás szerint „barátinak” számító országokból még csak-csak beszerezhető néhány kóbor vagy megbuherált alkatrész, de erre hosszú távon nem lehet alapozni. 

Marad a kannibalizáció – ezt az orosz repülésbiztonsági hatóság egyik felügyelője is készségesen elismerte

az RBC nevű orosz lapnak nyilatkozva. Meg léteznek olyan cégek, mint a dubaji illetőségű Global Jet Technic, amely az arab üdülőparadicsomba tartó orosz gépek átvizsgálását vállalta. Más kérdés, hogy a listázás őket is megtalálja, a koprodukcióért cserébe számíthatnak az amerikaiak kemény retorziójára.

August,30,,2019.,Zhukovsky,,Russia.,Russian,Short-range,Narrow-body,Passenger,Aircraft
August 30, 2019. Zhukovsky, Russia. Russian short-range narrow-body passenger aircraft  Sukhoi Superjet 100 at the International Aviation and Space Salon MAKS 2019.
A Boeing közreműködésével kifejlesztett Szuhoj 100 Superjet is teli van nyugati alkatrészekkel.
Fotó: Shutterstock

Az oroszországi Airbus és Boeing flotta gyakorlatilag leírható, addig repülnek, míg van még hozzájuk alkatrész, illetve amíg az orosz repülőgépgyártás össze nem szedi magát és ki nem tudja váltani a nyugati importból beszerzett részegységeket hazaiakkal. Ez pedig nem megy egyik napról a másikra. A Szuhoj-100-as, a legkelendőbb orosz gyártású gép is teli van nehezen pótolható nyugati részegységekkel, elég a futóműre vagy a hajtóműre gondolni.

Szakértők szerint az orosz flotta mégsem fog a több évtizede szankciókkal sújtott, ám a feketepiacról a működéshez feltétlen szükséges elemeket folyamatosan beszerezni képes iráni flotta sorsára jutni. A matuzsálemi kort megért, összedrótozott iráni repülők ma is szolgálatban vannak, s ez vár az orosz flottára is. 

A nemzetközi kapcsolataik megvannak, mai is napi 270 „baráti” járat érkezik az orosz repülőterekre, 

szemben az egy évvel ezelőtti háromszázzal. Mindig akad olyan légitársaság, amely kisegíti az oroszokat a bajban, a Bloomberg a Emiratest állítja az első helyre. A nyugati szankciók a szakértők szerint megnehezítik, de teljesen ellehetetleníteni nem tudják az orosz polgári légi közlekedést. Ahol pénz van, ott mindig felbukkan egy „barát”.