Nagy változás jöhet a jövő hónapban, ugyanis brüsszeli tervek szerint ekkortól vásárlói kartellként lesz jelen a gázpiacon az ami jelentős fordulat az eddigi, tagállami gázbeszerzés után. A lépéstől a bürokraták az árak csökkenését várják.

An employee walks past gas pipes at the Radeland 2 compressor station, operated by Gascade Gastransport GmbH, on the European Gas Pipeline Link (EUGAL) in Radeland, Germany, on Monday, Jan. 9 2023. Energy costs have been a key driver of inflation, and unexpectedly low demand is easing the burden on consumers and sparking optimism among European authorities.
Fotó: Getty Images

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke szerint a blokk 27 tagjának és három szomszédos országának együttes kereslete 24 milliárd köbméter lesz a következő három évben.

A tender áprilisi kiírása után június körül írhatják alá az első szállítási szerződéseket az egyesült Államokbeli, a közel-keleti és afrikai beszállítókkal.

A közös gázvásárlás egy új eszköz, amelytől az energiaköltségek megugrásának elkerülését reméli Brüsszel. Ugyan a szabadpiaci gáz- és áramárak az augusztusi szint töredékére estek mostanra, de továbbra is növelik az inflációt, és rontják a helyi cégek versenyképességét az amerikai és a kínai vállalatokkal szemben a magas költségek miatt.

Fordulatra van szükség. Új rendszert hozunk létre, amely növeli a versenyt, új beszállítókat hoz be a rendszerbe, és lenyomja az árakat is. Már most kimagasló az érdeklődés a nemzetközi beszállítók oldaláról.

– mondta Sefcovic egy interjúban. A fogyasztók oldaláról is nagy az érdeklődés, kiváltképp az ipari gázfogyasztókat motiválja a közös beszerzés. Az acél-és alumíniumipar, a kerámia-, az üvegipar és az autógyártás várja a legtöbbet az új rendszertől.

A kínálat is bővül

Kedvezők az előjelek, ha a kínálati oldalt nézzük, ugyanis 

több mint ötven cég érdeklődik az Európával való együttműködés iránt.

 Az unió pedig egyre többször szervez majd közös beszerzést, hogy az ellátásbiztonság se csorbuljon. 

A helyzet most megnyugtató, ugyanis a tárolók átlagos töltöttsége 61 százalék körül van uniószerte

 az enyhe télnek köszönhetően, így tehát már most a következő tél kerül a vásárlás fókuszába – írja a Bloomberg.

„Nem bízhatjuk el magunkat, nem szabad önelégültnek lennünk, azt ugyanis nem tudjuk, hogy ez az év mit tartogat számunkra. Egyetlen dolog biztos, hogy ilyen költségkülönbséggel nem tudjuk eredményesen működtetni gazdaságunkat” – összegzett Sefcovic.

Megtört mélyrepülés

Miközben az uniós országok nagy reményekkel tekintenek a jövőbe a gázellátást illetően, a TTF-gázár enyhén emelkedett arra a hírre, hogy az átlagosnál hidegebb kora tavaszi időjárás egészen április közepéig eltarthat.

A határidős jegyzések elmozdultak hétfői, 41,5 eurós mélypontjukról, kedden napközben valamivel 42 euró fölött járt a jegyzés megawattóránként.

Érdemes felidézni, hogy a nyersanyagért augusztusban még 342 eurót is elkértek, azóta gyakorlatilag töretlen a gáz árának zuhanása.

A TTF-gázár alakulása 1 hetes
 

Az enyhe téli időjárás miatt a tárolókból kevesebb gáz fogyott, az időjárás megmentette Európát – ezt már ki lehet jelenteni március elején. Ugyanakkor tény, hogy az elmúlt napokban az átlagosnál hűvösebb időjárás miatt felpörgött a fogyasztás Európa-szerte. A Bloomberg szerint az északnyugat-európai, és olaszországi tárolók szeptember közepére ismét telítettek lesznek, ugyanakkor továbbra is fontos tényező marad a cseppfolyósított földgáz (LNG) importja is, és a lakossági spórolás változatlanul indokolt.

„Az LNG-behozatal meghaladja az eddigit, de mind az ipar-, mind pedig a lakosság tudatos energiafogyasztása elengedhetetetlen ahhoz, hogy sikerüljön feltölteni a tárolókat a jövő tél előtt” – írta előrejelzésében a Bloomberg. 

Fixált áron venné az áramot az Európai Unió

Brüsszel kiterjesztené a fix áras áramvásárlási szerződéseket, a kilengések elkerülésével is védené a fogyasztókat. A Reuters által megtekintett javaslattervezet szerint a különbözeti (CfD) rendszerekre vonatkozó szerződések által generált bevételből pedig a nukleáris-, illetve megújulóenergia-beruházásokat kell támogatni. A CfD-k olyan szerződésfajták, amelyekben a tőzsdei ártól függetlenül előre egyeztetett áron vásárolják a fogyasztók az energiát. A terv célja, hogy az unió elkerülje a villanyszámlák szélsőséges ingadozását.