Az orosz vállalatok már a kazahokon keresztül is nagy mennyiségben importálnak nyugati szankciók alá eső termékeket. Az Egyesült Államok, az és szövetségeseik többkörös szankciókkal sújtották Oroszországot Ukrajna lerohanása miatt. Ezekben megtiltották a vállalataiknak, hogy több ezer árucikket, köztük fejlett technológiát adjanak át az agresszor államnak. Emiatt az oroszoknak kerülő úton kell beszerezniük a nélkülözhetetlen nyugati cikkeket, alapanyagokat a gazdaságuk számára.

Moscow, Russia - 11.12.22: Tinkoff Bank cards. Tinkoff Bank is a Russian commercial bank based in Moscow and founded by Oleg Tinkov, the world's largest digital bank. Сhip with antenna (RFID tag).
Az orosz bankok tiltólistás nyugati nyersanyagból és eszközökkel is készítik bankkártyáikat.
Fotó: Shutterstock

A korlátozások megkerülésére a kereskedők bonyolult beszerzési láncokat építettek ki, amelyekben kiemelt szerep jut a közvetítő országoknak. A legtöbb nyugati, tiltólistás árut Törökországon, Indián, Kínán és a volt szovjet köztársaságokon keresztül hozzák be.

Újabban az orosz cégek egyre gyakrabban keresik meg a kazahokat, hogy segítsenek a csaknem 7600 kilométeres közös határukon átjuttatni a nyugati árukat. Az irányváltás hátterében részben az áll, hogy a törökök megszigorítják a szankciós áruk tranzitját. Vagyis a Kazahsztánon keresztüli tiltott áruk kereskedelme még csak most fog igazán fellendülni.

Van olyan kazah vállalkozó, akinek egymillió dollárt ajánlottak az oroszok, hogy segítsen elszállítani egy kamionnyi, Ausztráliából származó ritkaföldfémet.

Az oroszoknak nagyon hosszú a bevásárlólistájuk, szerepelnek rajta ipari berendezések, vasúti csapágyak, fejlett elektronika, telefonok, csapágyak, rádióberendezések, turbinák, repülőgép-alkatrészek, nyersanyagok, de még bankkártya-alapanyagok is.

Az orosz törvények értelmében a nyugati szankciók betartása bűncselekménynek számít. A szankciók kijátszása pedig egyes vállalkozóknak igen jövedelmezővé vált.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter a szankciók betartására szólította fel a közép-ázsiai országokat, valamint segítséget ígért nekik a járulékos károk kezelésében a márciusi ázsiai körútján. Egy közép-ázsiai tisztségviselő viszont ugyanekkor elmondta, hogy a kormányok nem sokat tehetnek azért, hogy megakadályozzák kereskedőiket az oroszokkal való üzletelésben.

A NATO-tag Törökország februárban közölte, hogy nem exportál olyan termékeket, amelyek segíthetik Oroszországot a háború megvívásában, valamint hogy szigorúan betartatják a szankciókat. Ezután erősödött fel a kazahok szerepe a kereskedelemben az oroszok számára.

Kazahsztán legnagyobb kereskedelmi partnere Oroszország, az oda irányuló tavaly negyedével, 8,8 milliárd dollárra nőtt.

A csapágyak kivitele például megduplázódott, a műanyag csöveké pedig megháromszorozódott. Az orosz bankok Kazahsztánon keresztül importálják a bankkártyák gyártásához szükséges berendezéseket és műanyagokat a Reuters egyik forrása szerint. Eközben a volt szovjet tagköztársaság jelentősen növelte az európai országokból és Tajvanról származó számítógépek behozatalát, amiből nem tudni, hogy mennyit küldtek tovább az oroszoknak.

A megugró miatt a vámhatóságok túlterheltté váltak. Nem feltétlenül kell szankciót szegni ahhoz, hogy tiltólistás alkatrészeket jogszerűen exportálhassák Oroszországba. Ha ugyanis egyes összeszerelt termékek nincsenek szankciós tiltólistán, viszont tiltott alkatrészeket (is)  tartalmaznak, akkor azokkal szabályszegés nélkül lehet kereskedni.

Közben a kazah állam és az orosz űrvállalat között súlyos konfliktus robbant ki, ami merőben megváltoztathatja Oroszország űriparban betöltött helyzetét. Sőt, Kazahsztán az év elején az orosz állampolgárokkal szemben is ellenséges lépést tett.

Németország kazah olajat is vesz – Oroszországon keresztül

Kazahsztán energiaexport terén nagymértékben függ a szomszédos Oroszországtól, mivel a Barátság vezetéken keresztül tudja értékesíteni az energiahordozót.