A jelenleg 4,5–4,75 százalékos amerikai alapkamat minden bizonnyal még növekedni és stagnálni fog, mielőtt igazán csökkenne – a magas amerikai kamatok pedig képesek lehetnek belföldön tartani a tőkét, a feltörekvő piacok legnagyobb bánatára.

Currency,Exchange,And,Forex,Investment,Concept,,Closeup,Of,National,Leader
Fotó: Dilok Klaisataporn

Ezek a piacok ugyanis hatalmas ralit tudhatnak maguk mögött az elmúlt pár hónapban, amelynek egyik, ha nem a legfontosabb kiváltó oka az amerikai kamatszintek várt csökkenése volt, amelyre a kedden közzétett inflációs adatok árnyékában minden bizonnyal még egy jó ideig nem kerül sor

A vártnál erősebb állapotban lévő amerikai gazdaság 5 százalék feletti kamatcsúcsot és tartósan magas kamatkörnyezetet sejtet.

A magas kamatok mellett a kevésbé kalandvágyó befektetőknek nem éri meg egy másik országba vinni a pénzüket, külföldön alig valamivel magasabb hozamot realizálhatnak. A befektetők elfordulását már egyes indexek is jelzik: a JPMorgan feltörekvő piaci kötvényeket követő mutatója februárban 1,3 százalékkal csökkent, eközben az MSCI feltörekvő piaci részvényindexe 1,6 százalékos mínuszt hozott össze.

A fejlődő országoknak nem csak a befektetések elmaradása okoz gondot a magas amerikai kamatszintek árnyékában, de az emiatt dráguló kölcsönfelvétel és az erősödő dollár is. Az erős amerikai deviza ugyanis drágítja a dollárban zajló kereskedelmet a nem dollárban termelő országok számára, rontva ezzel a versenyképességüket. 

Elértük azt a pontot, ahol a piac kénytelen belátni, hogy a fejlődő gazdaságok nagyot futottak ugyan az elmúlt időszakban, de a jelenlegi amerikai helyzet, akárhogy is alakul, rövid távon ártani fog a feltörekvő piacok értékeltségének

– fejtette ki David Hauner, a Bank of America feltörekvő piaci stratégiáért felelős vezetője. A szakember szerint az Egyesült Államok „vagy éles romlást fog tapasztalni a terén hamarosan, vagy pedig további kamatemelést”. Hozzátette: akárhogy alakul is az amerikai helyzet, a rövid távú negatív hatásokat minden bizonnyal egy feltörekvő piaci rali fogja követni a kamatemelések korszakának lezárultával.

A fejlődő piaci befektetőknek mozgalmas időszak áll a hátuk mögött: a múlt évben tetemes veszteségeket szenvedtek el a világszerte emelkedő kamatok, a megtáltosodó dollár és az orosz–ukrán konfliktus nyomán növekvő alapanyagárak miatt. Az ősszel ugyanakkor fellendültek a piacok a tetőzni látszó inflációs és kamatszintek miatt, majd ismét lejtmenetbe kerültek ezen tézis megdőlésével.

Nagyobb távlatra tekintve ugyanakkor nem érdemes leírni a feltörekvő piacokat: az előrejelzések szerint idén átlagosan 4 százalékos gazdasági növekedést hozhatnak, szemben a fejlett országok 1,2 százalékos bővülésével.