Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a GAVI Vakcinaszövetség, az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Bill és Melinda Gates Alapítvány más civil szervezetekkel közösen indított kezdeményezéssel próbálja megfordítani a koronavírus-járvány idején visszaesett gyermekkori oltások arányát.

Little,Boy,Getting,Vaccinated,From,Covid-19.,A,Young,Doctot's,Hand
WHO
Aggasztó adat érkezett az egészségügyről, már kongatja a vészharangot a WHO.
Fotó: Shutterstock

Tedrosz Adhanom Gebrejeszusznak, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatójának tájékoztatása szerint a program, amelynek célja megvédeni az országokat az oltással megelőzhető járványos betegségekkel, így például kanyaróval és sárgalázzal szemben, hétfőn indult. Az erőfeszítések húsz országra fognak összpontosítani az átoltási arányok javítása érdekében. Ebben az országcsoportban a gyermekek csaknem 75 százaléka nem jutott hozzá oltáshoz 2021-ben.

A WHO több tucat országot támogat az immunizálás és más alapvető egészségügyi szolgáltatás helyreállításában. A felzárkóztatás kiemelt jelentőséggel bír. Egyetlen gyereknek sem szabadna meghalnia oltással megelőzhető betegségben

– hangsúlyozta Tedrosz.

A koronavírus-járvány során a túlterhelt kórházak, a zárlatok, a közlekedési korlátozások és a szűkös egészségügyi készletek miatt jelentősen esett a gyermekek beoltása a szokványos vakcinákkal.

A WHO adatai szerint 2021-ben mintegy 25 millió, egyévesnél fiatalabb gyermek nem jutott hozzá az alapvető oltóanyagokhoz, miközben ezen korosztály átoltottsága 81 százalékra esett a 2019-es 86 százalékos szinthez képest.

Az UNICEF múlt héten közzétett jelentése szerint világszerte bizalomvesztést tapasztaltak a gyermekkorban beadandó rutinjellegű oltásokkal szemben.

Transzatlanti együttműködést jelentett be a WHO

Az Egészségügyi Világszervezet megállapodást kötött az amerikai egészségügyi szervezetekkel. A WHO a koronavírus-járvány tapasztalatait is felhasználva tenné igazságosabbá a forráselosztást.