Nemzetközi gazdaság

Az ukránok szerint brutális méreteket öltenek oroszok által elkövetett háborús bűnök

Andrij Kosztin ukrán főügyész az amerikai kongresszus külügyi bizottságának ismertette a helyzetet. Kijev szerint az oroszok rendszeresen élnek a megfélemlítés eszközeivel.

Ukrajna főügyészének beszámolója szerint az ukrajnai háború kitörése, azaz 2022 februárja óta csaknem 80 ezer háborús bűncselekményt jegyeztek fel orosz részről – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Congressional resolution to condemn Russia for taking Ukrainian children
Andrij Kosztin ukrán főügyész a Kongresszus előtt szólalt fel az orosz háborús bűnökről.
Andrij Kosztin ukrán főügyész a kongresszus előtt szólalt fel az orosz háborús bűnökről.
Fotó: NurPhoto via AFP

Erről Andrij Kosztin szerdán az amerikai kongresszus külügyi bizottságában tartott meghallgatáson beszélt. A főügyész azt állította, hogy az orosz katonák szándékosan használják a nemi erőszakot, a kínzást és az emberrablást az ukrán polgári lakosság megfélemlítésére. Hozzátette azt is, hogy a tavaly novemberben visszafoglalt Herszon körzetében az ukrán erők húsz kínzókamrát találtak, és több mint ezer túlélő beszélt az őt ért bántalmazásról.

Kosztin szerint csak a herszoni régióban hatvan nemi erőszakról szóló bejelentést regisztráltak hivatalosan. Hozzáfűzte: a továbbra is orosz megszállás alatt álló területeken az orosz erők a lakosságot erőszakkal költöztetik át más általuk megszállt ukrán területekre vagy Oroszországba.

Az ukrán főügyész azt követően számolt be erről, hogy a kongresszus alsóházának külügyi bizottsága nyilatkozattételt kért tőle. A testület republikánus elnöke, Michael McCaul úgy fogalmazott, hogy ami jelenleg is zajlik, az több mint háborús és emberiesség elleni bűncselekmény.

Aminek Ukrajnában szemtanúi vagyunk, az népírtás

– jelentette ki a külügyi bizottság első embere, aki sürgette a felelősségre vonást és azt is, hogy az Egyesült Államok adjon támogatást Ukrajnának a Krím félsziget visszafoglalásához is.

A héten nem Kosztin beszámolója volt az egyetlen ukrán–amerikai egyeztetés. Kedden Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a közösségimédia-oldalán számolt be arról, hogy telefonon folytatott megbeszélést az Egyesült Államok képviselőházának elnökével, Kevin McCarthyval, akinek köszönetet mondott a kongresszus kétpárti támogatásáért Ukrajna számára.

Ilyen az orosz megszállás alatt élni: kitálalnak a túlélők

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának ülésén mondták el ukrajnai túlélők, hogy milyen az orosz megszállás alatt élni, és hogy milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül. Volt, akivel a saját sírját is megásatták, ám végül kiderült, csak rá akartak ijeszteni.

 

Volodimir Zelenszkij Andrij Kosztin kongresszus háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek