A ReFED nonprofit szervezet új adatai szerint az Egyesült Államokban az el nem fogyasztott élelmiszerek mennyisége egyre nő, ami jelentős hulladékot és üvegházhatású gázkibocsátást eredményez. A legrosszabbul az amerikai háztartások teljesítenek, amelyek a teljes felesleg közel feléért felelősek – írta a Bloomberg.

Uneaten,Spoiled,Vegetables,Are,Thrown,In,The,Trash.,Food,Loss
Uneaten spoiled vegetables are thrown in the trash. Food Loss and Food Waste. Reducing Wasted Food At Home
Fotó: Shutterstock

2021-ben, a legutoljára mért évben az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma szerint 33,8 millió ember élt élelmiszer-hiányos háztartásban, köztük 5 millió gyermek. Mégis, a ReFED jelentése szerint a felesleges élelmiszerek kevesebb mint 2 százalékát adományozták. A maradék nem került emberi fogyasztásra, 18 százalékát komposztálták, és közel 9 százalékát állati takarmányként hasznosították, a felesleges élelmiszerek mintegy 36 százaléka pedig a hulladéklerakókba került.

Az USA 2021-ben 91 millió tonna élelmiszer-felesleget termelt, 4,8 százalékos a növekedés 2016-hoz, a legutóbbi kutatás adataival összevetve. A szervezet szerint a kidobott ennivaló a teljes ellátás mintegy 38 százalékát tette ki, nagyjából 444 milliárd dollár értékben.

A háztartások messze a legnagyobb felelősei az amerikai élelmiszer-pazarlásnak, a teljes felesleg majdnem feléért felelősek. Ezzel szemben az összmennyiségnek a 17 százalékát a termelőüzemek, 15 százalékát a feldolgozóipar, 14 százalékát pedig a vendéglátás adja – a gyakran hibáztatott kiskereskedelemre a kidobott élelmiszerek mindössze 6 százaléka jut.

Közel sem haladunk olyan mértékben, mint amire a 2030-as cél eléréséhez szükség lenne. Ahelyett, hogy csökkentettünk volna az élelmiszer-hulladékot, csak többet dobunk ki, és ezzel a saját és az ENSZ célkitűzéseitől is elmaradunk

– mondta Dana Gunders, a ReFed ügyvezető igazgatója.

Amellett, hogy a kidobott élelmiszert a rászorulók ellátására is fel lehetett volna használni, a hulladék a klímaváltozásban is nagy szerepet játszik: a szervezet becslései szerint 2021-ben az USA mintegy 372 millió tonna szén-dioxidot termelt a pazarlással, a teljes kibocsátás 6 százalékát.

A probléma kezeléséhez a szakértők szerint a fejlett országokban, például az Egyesült Államokban, ahol az olcsó bőség a norma, új gondolkodásmódra és kulturális elvárásokra van szükség lakossági szinten. Viszont az utóbbi években a befektetők egyre gyakrabban támogatják a zöld startupokat és találmányokat, és rengeteg lehetőség áll a rendelkezésére azoknak, akik kevesebbet szeretnének pazarolni. Ezek elterjedése megkönnyítené az amerikaiak átállását egy kevésbé pazarló életmódra.

Az apró sikerekkel és a technológia fejlődésével a jövőben hatalmas sikereket érhetünk el ezen a téren. Azonban addig nem lesz jelentős a változás, amíg nem értékeljük igazán az élelmiszereket

– mondta Liz Goodwin, a World Resources Institute igazgatója.