Újabb meglepetéssel szolgál Moszkva az Oroszországból kivonuló társaságoknak. Nem elég, hogy a legtöbb cégnek kemény érvágás az egyik külpiacuk elhagyása, amit a legtöbbször nem is gazdasági érdekből, hanem a szankciók mellett erkölcsi-etikai okból tesznek meg, még egy vaskos számlát is ki kell egyenlíteniük, hogy felszámolják orosz leányvállalatukat.  

Az már csak hab a tortán, hogy

a Kreml terve szerint az a társaság, amely a távozás mellett dönt, leányvállalatát valós értékének mindössze felén kezdheti értékesíteni. 

A terveket ismerők szerint a sarc mindenkire vonatkozik majd, de a cég értékesítésekor véglegesített árat be lehet számítani a kilépési adóba. A Bloombergnek név nélkül nyilatkozó bennfentesek hangsúlyozták: 

Senki se számítson könnyítésre, mert a költségvetésnek minden rubel bevételre szüksége van.

A hírügynökség megkereste az orosz pénzügyminisztériumot is, azonban nem reagáltak kérdéseikre.

Költséges lehet a bankoknak, ha kivonulnak Oroszországból

A pénzintézetek azt is mérlegelik, milyen hatással van a hírnevükre, ha a maradás mellett döntenek. Nehézkes és költséges eljárással néznek szembe a bankok, ha úgy döntenek, bezárják oroszországi egységeiket, ez pedig megnehezíti a kivonulással kapcsolatos döntéseket – írja a Reuters pénzintézeti forrásokra és szakértőkre hivatkozva. Ukrajna megszállása és a bevezetett szankciók, illetve a Moszkva részéről érkező megtorlások felvetették a kérdést, hogy meddig folytathatják még tevékenységüket a bankok Oroszországban.

A gyorsan változó körülmények között vannak cégek, amelyek „kreatív” megoldásokat keresnek, így tett a Raiffeisen is. 

A worker removes McDonald's logotype from a restaurant in Moscow on June 17, 2022. - McDonald's sold its Russian business to Russian businessman Alexander Govor, a licensee of the chain. Former McDonald's restaurants in Russia have been renamed "Vkusno i tochka" (tasty and that's it!). (Photo by Alexander NEMENOV / AFP)
RUSSIA-US-FOOD-RESTAURANT-MCDONALDS
„Átcímkézés” – ez a kifejezés sokszor előkerül az orosz gazdaságban 

Pácban az államháztartás

Már az ukrajnai háború elején is követelt az orosz kormány „önkéntes hozzájárulást” a költségvetés egyensúlyban tartásához, de erőfeszítései, úgy tűnik, nem vezettek sikerre. Az államháztartás helyzete elkeserítő, közben a háború folytatódik, így a Kreml újabb intézkedéseket léptetett életbe. 

Rendkívüli adót vetnek ki az orosz cégekre, amiből 300 milliárd rubel bevételt remélnek.

 Az intézkedés csak 2024-től lép életbe, az energetikai cégekre nem vonatkozik, viszont minden más, 1 milliárd rubel árbevételt elérő társaságnak fizetnie kell.

A legtöbbet a vegyipari, fémipari, és bányatársaságok fizetik majd – mondta a moszkvai Locko-Invest közgazdásza, Dmitrij Polevoj. Ha a cégek megragadják a kedvezményes lehetőséget, és már az idén utalnak, akkor szerinte a büdzsé 300 milliárd rubelhez juthat már az idén.

Gyorsan kell cselekedniük

Egyértelműen a költségvetésre nehezedő nyomás határozza meg a lépéseket Oroszországban. Megfigyelők szerint a gáz- és kőolajbevételek a szankciók következtében a mélybe zuhantak, a hivatalos adatok szerint áprilisban 4,77 milliárd rubelt ért el a büdzsé hiánya, ami az egész évre tervezettnél 40 százalékkal nagyobb. A pénzügyminisztérium szerint az év eleje óta csaknem kétszer annyi kiadásuk van, mint bevételük.