Közélet

Orosz–ukrán háború 421. nap – friss hírek

Egyre nagyobb kérdőjeleket kell az eddig tavaszra ígért ukrán ellentámadás mögé tenni. Bár az ukránok és az oroszok is hangoztatták, hogy amint a sártenger felszárad és járhatók lesznek a földutak megindulhat az offenzíva az elcsatolt területek visszafoglalásáért, eddig csak néhány rakéta jelezte, hogy Ukrajna támadhat is.

Az ukrán tavaszi offenzívára egyre kisebb az esély. A tavaszi hónapok fele már eltelt, és egyelőre nincs egyértelmű jele annak, hogy Kijev elindítana egy átfogó támadást az elcsatolt területeinek visszafoglalásáért. Az elmúlt hetekben volt néhány a fronton átnyúló HIMARS rakétatámadás az oroszok számára fontos Melitopol város ellen, illetve Herszonnál is mozgolódást vettek észre az oroszok, de semmi nagyobb horderejű nem történt.

Military mobility continues in Bakhmut frontline
DONETSK OBLAST, UKRAINE - MARCH 29: (EDITORS NOTE: The tank number has been blurred) A Ukrainian tank performs during firing practice amid Russia-Ukraine war on the frontline of Donetsk Oblast, Ukraine on March 29, 2023. Muhammed Enes Yildirim / Anadolu Agency (Photo by Muhammed Enes Yildirim / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
Military mobility continues in Bakhmut frontline
Fotó: AFP

Ahogy arról írtunk, egy nagyobb ukrán csapatösszevonás zajlik jelenleg Donyeck ukrán irányítás alatt lévő részén, a zaporizssjai határtól nem messze. Sejthető, hogy ez a támadás előkészülete is lehet, de egyelőre nincsenek konkrét bizonyítékok erre.

Ha a feltételezett, tavaszra-nyárra tolódó ukrán katonai offenzíva megkezdődik, a négy elfoglalt régió, Luhanszk, Donyeck, Zaporozsje és Herszon plusz a Krím félsziget hatalmas logisztikai előnyt jelent az orosz erőknek, hiszen valamennyi a szárazföldön és/vagy a tengeren határos Oroszországgal. Ez azt jelenti, hogy 

az oroszok az ukrán–orosz határtól 100–170 kilométeres, viszonylag jól kiépített úthálózaton vagy vasúton szállíthatnak utánpótlást, míg Ukrajnának a lengyel határtól több mint ezer kilométeres, nagy részben állandó orosz támadás alatt álló utánpótlási vonalai vannak.

Eközben az ukrán főügyész Washingtonba látogatott, ahol az orosz katonák rémtetteiről beszélt. Állítása szerint a háború kitörése óta 80 ezer orosz háborús bűncselekmény történt. Szerinte az orosz erők szándékosan használják a nemi erőszakot, a kínzást és az emberrablást az ukrán polgári lakosság megfélemlítésére.

A háború legvéresebb és legrégebb óta tartó hadszínterén, Bahmutban az orosz erők újabb sikert értek el. A Wagner-csoportnak sikerült elfoglalnia a város kórházát, illetve teljes Bahmut 88 százalékát az ellenőrzésük alatt tartják.

 

21:19

Az ukrán titkosszolgálat hazaárulással vádol egy csapatnyi katonát

Hazaárulással vádolnak több ukrán katonát, akik egy jóvá nem hagyott küldetésre indultak, s eközben olyan információkat fedtek fel, amelyek alapján Oroszország csapást tudott mérni egy légitámaszpontra – közölte csütörtökön az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU). Az SZBU szerint az érintett csoport tavaly júliusban megpróbált elfoglalni egy orosz repülőgépet, amelynek pilótája azt állította, hogy át akar állni az ukránokhoz.


 

20:31

Az ukránok szerint brutális méreteket öltenek oroszok által elkövetett háborús bűnök

Ukrajna főügyészének beszámolója szerint az ukrajnai háború kitörése, azaz 2022 februárja óta csaknem 80 ezer háborús bűncselekményt jegyeztek fel orosz részről – számolt be róla a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.


 

20:00

Az ukrán katonák egy része már menekülne Bahmutból

Az ukrán katonák kisebb csoportjai megpróbálnak elmenekülni a hónapok óta ostrom alatt álló Bahmutból – számolt be róla Jan Gagin, a Donyecki Népköztársaság vezetőjének tanácsadója az orosz közszolgálati televízióban – írta a Ria Novosztyi orosz hírügynökség.

19:09

Zelenszkij: itt az ideje, hogy a NATO tagjai közé hívja Ukrajnát

Az ukrán elnök meghívást kapott a következő, júliusi NATO-csúcstalálkozóra, de Kijev többet akar, és megismételte sokat hallott kérését a gyorsított tagságért. Elemzők szerint erre kevés esély van.

17:45

Putyin: az új orosz régiók évek óta küzdenek azért, hogy Oroszországhoz tartozhassanak

Az új orosz területek, azaz a Donyecki és Luhanszki népköztársaságok, valamint a Zaporizzsjai és a Herszoni régiók lakói hosszú évek óta azért küzdenek, hogy Oroszországhoz tartozhassanak – nyilatkozta pénteken Vlagyimir Putyin orosz elnök.

17:23

Újabb népszerű sportágban kegyelmezhetnek meg az orosz és a fehérorosz sportolóknak

A Nemzetközi Öttusaszövetség (UIPM) támogatja az orosz és fehérorosz útlevéllel rendelkező egyéni sportolók visszaengedését az égisze alá tartozó versenyekre. Az UIPM csütörtöki közleményében kiemelte, hogy a folyamatnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ajánlása alapján kell megtörténnie. Egyúttal megerősítette megingathatatlan támogatását a fehérorosz segítséggel megvalósuló orosz invázió miatt sokat szenvedett ukrán sportolóknak, és kifejezte eltökéltségét az ukrán öttusaközösség további segítését illetően, különös tekintettel a külföldön edző és versenyző ukrán sportolókra.

15:19

Ilyen az orosz megszállás alatt élni: kitálalnak a túlélők

Az amerikai képviselőház külügyi bizottságának ülésén mondták el ukrajnai túlélők, hogy milyen az orosz megszállás alatt élni és hogy milyen megpróbáltatásokon mentek keresztül.

15:18

Drága a Ruxit: magas lelépési díjat fizethetnek az Oroszországból kivonuló cégek

Újabb meglepetést "ajándékoz" Moszkva az Oroszországból kivonuló társaságoknak. Nem elég, hogy a legtöbb cégnek kemény érvágást jelent az egyik külpiacuk elhagyása, amit a legtöbbször nem is gazdasági érdekből, hanem a szankciók mellett erkölcsi-etikai okból tesznek meg, még egy vaskos számlát is ki kell egyenlíteniük, hogy felszámolják orosz leányvállalatukat.  

12:35

Kijevbe látogatott a NATO-főtitkár

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár először látogatott Kijevbe az orosz–ukrán háború kezdete óta, hogy biztosítsa támogatásáról az ellentámadásra készülő Ukrajnát. 

12:02

Dél-Korea: az orosz féltől függ az Ukrajnának nyújtandó esetleges katonai támogatás

Az Ukrajnának nyújtandó esetleges katonai segítségről szóló bármilyen döntés Oroszországtól függ – közölte csütörtökön a dél-koreai elnöki hivatal azt követően, hogy Jun Szok Jol elnök azt mondta, eljöhet a pont, mikor a humanitárius segítség már nem elegendő az ukrajnai háborúban.

11:41

Dánia és Hollandia is Leopard–2 harckocsit ad Ukrajnának

Dánia és Hollandia tizennégy Leopard–2 A4 típusú harckocsit adományoz közösen Ukrajnának – közölte a két ország csütörtökön. A tankokat, amelyeket egy harmadik féltől vásárolnak meg, felújítják, és várhatóan 2024 első negyedévében szállítják le.

11:11

Váratlanul eltávolították a csendes-óceáni orosz flotta parancsnokát

A  Csendes-óceáni Flottánál 2012 óta parancsnokoló 66 éves Szergej Avakjansz admirális mostantól egy új szervezetet fog vezetni, amely a katonai kiképzést és a hazafias nevelést felügyeli. Avakjansz, aki a közelmúltig a Csendes-óceáni Flotta parancsnoka volt, a főhadiszállás parancsnoka lesz – jelentette be Jurij Trutnyev orosz elnöki megbízott.

10:54

Putyin útja a frontra csak PR-trükk volt? Sok a gyanús jel

Noha Vlagyimir Putyin a múlt hónapban Mariupolban és hivatalosan hétfőn Herszonban és Luhanszkban járt, hogy ellensúlyozza a frontra rendszeresen ellátogató ukrán elnökről, Volodimir Zelenszkijről kialakult képet, van pár furcsaság, amely arról tanúskodik, hogy az orosz elnök biztonsága kiemelt hangsúlyt élvezett a legutóbbi út során.

10:27

Oroszország egyre inkább a hidegháborús technológiára kénytelen támaszkodni

A nyugati szankciók miatt az oroszok az új harckocsikat elavult technológiával szerelik fel, ami akár két kilométeres lőtávveszteséget is jelenthet a fronton.

08:38

Elfoglalták Bahmut kórházát az oroszok, már csak idő kérdése a város feladása

Már megközelítőleg a város 88 százaléka orosz kézen van, az ukránok folyamatosan kifelé szorulnak.

08:37

Majdnem tizenkétezer menekült érkezett Ukrajnából

Az ukrán–magyar határszakaszon 5904-en léptek be Magyarországra szerdán, a román–magyar határszakaszon belépők közül pedig 5796-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) csütörtökön az MTI-t.

08:36

Ukrán gabonaügy: üdvözlik a kormány döntését a magyar gazdák, és azt üzenik, hogy most már az unión a sor

A mezőgazdasági termelői szervezetek üdvözlik az Ukrajnából származó agrártermékekre kivetett importtilalmat, és felvetik: generális megoldásra van szükség, amelynek a kulcsa az unió döntéshozóinak kezében van.

08:35

Ukrán főügyész: a háború során 80 ezer orosz háborús bűncselekmény történt

Andrij Kosztin ukrán főügyész szerint az orosz erők szándékosan használják a nemi erőszakot, kínzást és emberrablást az ukrán polgári lakosság megfélemlítésére.

08:34

A távoli jövőbe vész az ukrán EU-csatlakozás

Az EU-hoz való közeledés előfeltétele a háború befejezése. Ennek rövid távon nagyon kevés az esélye, a tavasz végére, nyárra tervezett ukrán ellencsapás körül is sokasodnak a kérdőjelek.

Bahmut háború Ukrajna
Kapcsolódó cikkek