A kínai gazdaság az első negyedévben 4,5 százalékkal gyorsult az előző év azonos időszakához képest, ami felülmúlja az elemzők 4 százalékos várakozását, valamint az előző negyedévben mért 2,9 százalékos növekedést. Negyedéves alapon 2,2 százalékkal emelkedett a távol-keleti ország GDP-je. A kiskereskedelmi forgalom márciusban 10,6 százalékkal bővült éves szinten.

A worker produces semiconductor packaging material at a factory in Haian, in China's eastern Jiangsu province on February 27, 2023. (Photo by AFP) / China OUT
Fotó: AFP

A gyári termelés az előző hónapban 3,9 százalékkal növekedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Igaz, bizonyos területeken csökkent a termelés, például mobiltelefonokból 6,7 százalékkal gyártottak kevesebbet éves szinten. A munkanélküliségi ráta márciusban 5,3 százalékon állt, szemben a februári 5,6 százalékkal. A 16–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája azonban továbbra is magas, az előző hónapban 19,6 százalékra emelkedett a februári 18,1 százalékról – derül ki a  nemzeti statisztikai hivatal (NBS) adataiból.

A gazdasági fellendülést a belső fogyasztás pörgeti

– mondta Zhiwei Zhang, a Pinpoint Asset Management vezető közgazdásza a Reutersnek. Az ázsiai ország infrastrukturális beruházásai január–márciusban 8,8 százalékkal nőttek éves összehasonlításban, viszont az ingatlanberuházások 5,8 százalékkal estek vissza. A hírügynökség által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy Kína növekedése 2023-ban 5,4 százalékra gyorsul a tavalyi 3 százalékról, míg Peking 5 százalék körüli gazdasági növekedési célt tűzött ki az idei évre.

A szakértők úgy vélik, hogy a második negyedévben a 8 százalék körül alakul, így Kínának nem okozhat problémát az idei cél elérése. Ám arra is figyelmeztetnek, hogy a világgazdaság lassulása hátrányos lehet az országnak, így elsősorban a belső fogyasztásra támaszkodhat. A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) márciusi jelentése szerint a világgazdaság az idén 2,6 százalékkal bővül, míg Kína az átlagot meghaladóan, 5,3 százalékkal gyorsul.

Ezzel újít Kína gazdasága

Normalizálódott az élet Kínában az ázsiai gazdaság újranyitása után. Egyre több mutató jelzi, hogy az élet és a fogyasztás visszatér a Covid–19 miatti lezárások előtti időszakhoz, azonban a teljes visszaállásra még várni kell. Változás, hogy a hangsúlyt ezentúl a megújuló energiaforrásokra és a magas hozzáadott értékekre helyezik.