BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
China Aerospace Science and Industry Corporation

Óránként ezer kilométeres sebességgel száguldó vonatot épít Kína – videó

Sikeresen befejezték Kína első teljes méretű szupravezető-tesztüzemét, amelyen óriási sebességű, lebegő mágnesvonatot (maglev) próbálnak ki. A terv egy olyan hálózat megépítése, amelyen akár ezer kilométer per órás sebességgel is száguldhatnak a szerelvények.

Kína brutálisan felgyorsítaná a vonatokat, a mérnökei azon munkálkodnak, hogy megvalósítsák a nagyra törő álmot, hogy akár 1000 kilométer per órás sebességgel közlekedhessenek a szerelvények. Ehhez már nem jók a sínek, sem a szabadtér, mert a súrlódás és a légellenállás miatt ekkora gyorsaságra nem alkalmasak az ismert technológiai megoldások.

China Aerospace Science and Industry Corporation
Fotó: China Aerospace Science and Industry Corporation

Az elképzelés szerint az egész vonat egy alacsony légnyomású, vákuumos csőben haladna, valamint a szerelvény a föld felett egy mágneses szupravezetőn mozogna. Az utóbbi életnagyságú változatát már megépítették, és a tesztüzemét sikeresen befejezték. A maximális sebesség eléréséhez és az egész rendszer megbízhatóságának ellenőrzéséhez további kísérleteket végeznek.

A T-Flight elnevezésű szerelvénnyel a jövőben utasokat és árukat is szállítanának, igaz, ez még a távoli jövő.

Korábban a kutatócsoport 623 kilométer per órás sebességgel végzett tesztet nem vákuumos körülmények között. 

A vonatok Peking és Hongkong közt jelenleg 350-nel suhannak.

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.