Nemzetközi gazdaság

Rakétabecsapódás miatt korlátozást adott ki Kína a tajvani vizekre

Helyi idő szerint vasárnap kerül majd sor a rakéta miatt a lezárásra. A napokban Kína nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül.

Rakétaroncsdarabok várható becsapódása miatt a dél-kínai Fucsien tartomány tengerbiztonsági hivatala figyelmeztetést adott ki csütörtökön a Tajvantól északkeletre elterülő vizekre, megtiltotta mindenféle vízi jármű belépését oda április 16-án, 9 és 15 óra között.

Comet,,Asteroid,,Meteorite,Flying,To,The,Planet,Earth.,Glowing,Asteroid
Rakétabecsapódás miatt korlátozást adott ki Kína a tajvani vizekre.
Fotó: Shutterstock

Egy téglalap alakú területről van szó a Kelet-kínai-tengeren.

Tajvan előző nap azt közölte, hogy figyelmeztetést kapott a kínai polgári légiforgalmi hatóságtól arra vonatkozóan, hogy Tajvantól északra korlátozni fogják a légi forgalmat, de ennek okát nem árulta el a kínai hatóság.

Dél-Korea viszont csütörtökön közölte, hogy egy szállítórakéta roncsainak becsapódására lehet számítani a területen.

A kínai intézkedés előzménye, hogy Kína nagyszabású figyelmeztető hadgyakorlatot tartott Tajvan körül, miután Caj Jing-ven tajvani elnök a múlt héten az Egyesült Államokban találkozott Kevin McCarthyval, a washingtoni képviselőház elnökével.

Kína Tajvant saját területének tekinti, és ellenez a tajvani vezetés és külföldi tisztségviselők közötti bármilyen kommunikációt. Tajvan viszont elutasítja Kína szuverenitási követeléseit.

Tajvannal tárgyalt, szankciós listára került az amerikai politikus

A kínai álláspont szerint az amerikai képviselőház külügyi bizottságának elnöke, Michael McCaul súlyosan megsértette Kína szuverenitását és területi integritását, amikor ígéretet tett arra, hogy az USA részt vesz a tajvani fegyveres erők kiképzésében, valamint arra is, hogy felgyorsítják a fegyverszállításokat Tajvannak.

 

Tajvan rakéta Kína
Kapcsolódó cikkek