Kellemetlen meglepetést hoztak a pénteki német első negyedéves GDP-adatok, bár rosszabbak is lehetettek volna: hajszál híján kerülték el, hogy be kelljen jelenteniük a technikai recessziót. Ennél valamivel jobb lett az ugyanakkor érkező olasz adat, ahogy a reggel közölt francia és spanyol számok is. Az osztrákok most csúsztak mínuszba.

Fotó: Thomas Kienzle / AFP

Európa legnagyobb gazdasága, a német stagnált az év első három hónapjában, miután a tavalyi utolsó negyedévben 0,5 százalékkal visszaesett, tehát nem recesszióban kezdték az évet, de hogy hajszál híján, azt az is jelezi, hogy a német bruttó össztermék 0,1 százalékkal kisebb volt, mint egy évvel korábban, abban a negyedévben, amikor megkezdődött az ukrajnai háború.

Az évkezdet rosszabb volt, mint az elemzők várták, hiszen az előrejelzői konszenzus 0,2 százalékos növekedést jósolt az előző negyedévhez képest. A számok azt is jelentik, hogy a németek alulteljesítik az legnagyobb gazdaságait.

Az adatok után a dollár azonnal átbökte az 1,1-es ellenállási szintet az euróval szemben. Erősödése általában rosszul szokott jönni a forintnak, de a hazai fizetőeszköz jelenleg láthatóan szilárd lábakon áll, és a 373-as szint körül táncol az euró ellenében egy inkább erősödő trendre mutató csatornában (bár délhez közeledve aztán a papírforma szerint a 374 irányába mozdult el).

A Handelsblatt német üzleti lap a DIW gazdaságkutató intézet véleményét idézve azt írja: a második negyedévben már lendületet nyerhet a német gazdaság, mert élénkül az ipari termelés, különösen az energiaintenzív szektorokban.

Nem ért ezzel egyet Carsten Brzeski, az ING vezető makróelemzője, aki szerint a javulás ellenére az ipari termelésben Németország

még nincs túl a recessziós veszélyen.

A második legnagyobb európai gazdaság, a francia 0,2 százalékos negyedéves és 0,8 százalékos éves növekedést mutatott fel.

Enyhén növekedett a francia gazdaság

Bár a recessziós félelmek csitultak, az nem enged a szorításából.

A némettel egy időben jöttek ki az olasz számok: náluk 0,5 százalék volt a negyedéves és 1,8 százalék az éves növekedés – mindkét adat jobb a vártnál. Az osztrákok ugyanakkora éves növekedést tudtak felmutatni, de rosszabb dinamika mellett: az előző negyedévhez képest 0,3 százalékkal zsugorodott a hazai össztermékük.

Mindezeket követően közölték az euróövezet egészének számait is. Ezekre rányomta bélyegét a vártnál rosszabb német teljesítmény. A negyedik negyedévi stagnálás után az eurózóna GDP-je 0,1 százalékkal nőtt, amely a fele a vártnak. Éves alapon 1,3 százalék volt a növekedés, ez is egytized százalékponttal kevesebb az elemzői várakozásnál, és alacsonyabb a negyedik negyedévi 1,8 százalékos rátánál.