A svájci gazdaság az első negyedében a vártnál nagyobb mértékben, 0,9 százalékkal nőtt éves szinten, míg 2022 utolsó negyedévéhez viszonyítva 0,5 százalékkal gyorsult. A fogyasztói kiadások 0,6, az 4 százalékkal emelkedett – derül ki a gazdasági minisztérium (SECO) adataiból.

Panorama view of the lake Lugano, mountains and city Lugano, Ticino canton, Switzerland. Scenic beautiful Swiss town with luxury villas. Famous tourist destination in South Europe
Fotó: Shutterstock

Három egymást követő negatív negyedév után a feldolgozóipar ismét enyhe, 0,3 százalékos növekedést mutatott, azonban a vegy- és a gyógyszeripar 0,6 százalékkal mérséklődött. A turizmus fellendülésének köszönhetően a közlekedési és kommunikációs ágazat (0,7), valamint a vendéglátás (1 százalék) hozzáadott értéke átlagon felüli mértékben nőtt az alpesi országban. A szolgáltatások exportja 0,9 százalékkal esett vissza, a pénzügyi szektor – amelyet a Credit Suisse összeomlása sújtott – hozzáadott értéke 4,1 százalékkal zsugorodott. 

Több gyenge negyedév után  emelkedett az építőipari ágazat hozzáadott értéke 0,7 százalékkal, mivel Svájcban egyre drágább az építkezés. A szórakoztató ipar 1,2 százalékkal nőtt. Az ottani adatok hasonlítanak a szomszédos Németországhoz, amely a múlt héten jelentette, hogy recesszióba került, miután a az év első negyedévében 0,3 százalékkal csökkent. Európa legnagyobb gazdaságában a legfőbb problémát a feldolgozóipar jelenti, ahol a mélyülő visszaesés kétségessé teszi a következő negyedévekre várt fellendülést.

Hatalmas kártérítéseket kell fizetnie a Credit Suisse új tulajdonosának

Európa egykor patinás bankja márciusban ment csődbe, és a riválisa vásárolja fel. Megszűnésében számtalan botránynak volt szerepe, ezúttal a Patrice Lescaudron-ügy miatt kell kártalanítani egy grúz üzletember-politikust. Lescaudron évekig lopta a befektetők pénzét, a Credit Suisse pedig nem foglalkozott a problémával. Az Ivanishvilivel folytatott hosszú ideje tartó jogi csatározás mellett a Credit Suisse számtalan pert elveszíthet.