A NASA a Blue Origin vállalatnak ítélte oda a NextSTEP–2 program szerződését. Ennek értelmében Jeff Bezos vállalata és partnerei olyan, a Holdon bárhol precíziós leszállást végrehajtani képes holdkompot, valamint a Föld és a Hold között közlekedő szállítóegységet fejlesztenek ki, amelyekkel utazni is fognak – adta hírül a Business Wire.

Stuttgart,,Germany,-,05-24-2021:,Person,Holding,Mobile,Phone,With,Logo
Blue Origin
Teljesült Jeff Bezos nagy álma: NASA-szerződést kapott a Blue Origin.
Fotó: Shutterstock

A szóban forgó járműveket folyékony oxigén (LOX) és folyékony hidrogén (LH2) hajtja majd, amelyeknek a nagy fajlagos impulzusa óriási előnyt jelent a nagy energiájú mélyűri küldetések során. Ugyanakkor korábban a kisebb teljesítményű, de könnyebben tárolható hajtóanyagokat (mint az Apollo holdkompok által is használt hidrazint és nitrogén-tetroxidot) részesítették előnyben az ilyen küldetésekhez, mivel a hosszú küldetési idő alatt problémát jelentett a LOX-LH2 párolgása.

A Blue Origin által vezetett projektben a Lockheed Martin, a Draper, a Boeing, az Astrobotic és a Honeybee Robotics szakemberei is részt vesznek.

A vállalat közleménye szerint a Blue Origin és partnerei már belevetették magukat a munkába, és izgatottan várják a NASA-val közös űrutazást.

Jeff Bezos űrcége korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a New Shepard nevű űrhajójával jó néhány űrutazást hajtott végre, többek között Bezos is űrhajósnak mondhatta magát néhány perc erejéig.

A hírességek reptetésén túl a komoly sikerek mindeddig elkerülték. Bár korábban is ambiciózus tervei voltak a cégnek, a korábbi NASA-szerződésekért folyó versenyben alulmaradt vállalatával, a SpaceX-szel szemben.

A mostani megállapodás meghozhatja a Blue Origin számára is az áttörést.

A Tesla gyengélkedik, a Twitter összeomlik, de a világűr Elon Musk terepe maradt

Kezdetben kinevették a dél-afrikai milliárdos futurisztikus tervét, mára azonban az űripar megkerülhetetlen szereplőjévé vált a SpaceX. Elon Musk cége a NASA egyik legfontosabb partnere.