A tervek szerint csütörtökön rajtol el Jeff Bezos Blue Origin nevű űrturisztikai vállalkozásának negyedik kereskedelmi repülése, amely rövid szuborbitális utazásokat kínál gazdag kalandoroknak és híres vendégeknek. A rajt két napot késik a nem megfelelő időjárási viszonyok miatt – adta hírül a Reuters.

A Blue Origin New Shepard űrhajója eredetileg március 23-án kedden repült volna az űrbe, ezt módosították március 29 keddre. A Nyugat-Texasban található indítóállásáról induló NS-20 küldetést kedden március 31-re halasztotta a vállalat az erős szél miatt.

A Blue Origin első három kereskedelmi repülése egyaránt nagy sajtófigyelmet kapott, amelyet az utasok közt helyet foglaló hírességeknek is köszönhetett. Az utasok között volt William Shatner színész, a Star Trek legendás Kirk kapitánya, Michael Strahan, televíziós műsorvezető, valamint maga Jeff Bezos. A negyedik űrutazás során nem lesz a fedélzeten ekkora név.

Fotó: PATRICK T. FALLON / AFP

Bár az eredeti tervek között szerepelt, hogy a Saturday Night Live komikusa, Pete Davidson is utazik, végül a 28 éves Davidson helyett a Blue Origin veterán tervezője, Gary Lai, a New Shepard újrafelhasználható hordozórakéta-rendszer tervezője került a legénység tagjai közé, aki ingyen repül. Rajta kívül Marty Allen angyalbefektető, Marc Hagle ingatlanos veterán és felesége, Sharon Hagle, Jim Kitchen vállalkozó, és George Nield, az Észak-Karolinai Egyetem professzora alkotja a csapatot.

Jim Kitchen utazása azért lesz különösen érdekes, mert

ő már elutazott mind a 193, az ENSZ által elismert országba, ezt a listát bővíti most ki egy űrutazással.

A teljes repülés a felszállástól a landolásig várhatóan alig több mint 10 percig tart. A legénység a szuborbitális utazás csúcsán, körül-belül 106 680 méteres magasságban néhány percig súlytalanságban lesz, mielőtt a kapszula visszazuhan a Földre, hogy ejtőernyővel landoljon a sivatagban.

Az első utazást tavaly júliusban Jeff Bezossal a fedélzetén hajtotta végre a Blue Origin.

Nem készít több Crew Dragont a SpaceX

A legújabb tervek szerint négy, űrhajósok szállítására alkalmas kapszulából áll majd Musk cégének flottája.