A hét elején 14 év börtönbüntetésre ítélték a Coca-Cola Company volt vegyészmérnökét, a vád ipari kémkedés és csalás volt, az érintett Shannon You a kínai kormány és ottani üzletkörök számára tulajdonított el a gyártáshoz kapcsolódó titkos dokumentációkat, valamint súlyos üzleti titkokat.

Production Inside A Coca-Cola Amatil Ltd. Plant
Empty Coca-Cola Classic cans move along a conveyor to be filled and sealed at a Coca-Cola Amatil Ltd. production facility in Melbourne, Australia, on Tuesday, Aug. 19, 2014. Coca-Cola Amatil flagged a second consecutive drop in full-year earnings amid weak consumer confidence and rising costs in Indonesia. Photographer: Carla Gottgens/Bloomberg via Getty Images
Fotó:  Getty Images

Természetesen nem a féltve őrzött üdítőital-receptről van szó, de az eltulajdonított fejlesztés is 120 millió dolláros értéket képviselt. Az ügyészek bebizonyították, hogy You értékes információkat lopott el a Coca-Cola és partnerei által Youval közösen kifejlesztett ultravékony bevonattal kapcsolatban, amely azt hivatott megakadályozni, hogy az üdítőital és a fémdoboz belseje fizikai kontaktusba lépjen egymással. 

A bevonat specialitása a műanyaggyártásban használt leggyakoribb adalékanyagnak tartott biszfenol-A (BPA)-mentesség, azaz annak nem volt egészségkárosító hatása. A BPA azért került a figyelem középpontjába, mert kioldódhat az élelmiszerekkel közvetlen érintkezésben lévő csomagolóanyagokból, edényekből, eszközökből a használat során – a hosszas tárolás, melegítés, napsugárzás, mikrohullámok és savas-lúgos hatás fokozhatja is a kioldódó mennyiséget – írja a Webbeteg, hosszan sorolva az anyag egészségre gyakorolt káros hatásait.

A BPA-mentes bevonatok gyártási technológiára a kínai kormány és a Weihai Jinhong Group is vevő volt. Nem véletlen, hogy Yout találták meg a kínaiak, a Coca-Colánál azon kiválasztott kevesek egyike volt, aki részt vett a partnercégekkel a BPA-mentes anyag kifejlesztésében, így rálátása volt a teljes gyártási dokumentációra. 

A Coca-Cola kálváriája az üggyel kapcsolatban 2017-ben kezdődött, az újonnan kinevezett vezérigazgató átszervezéseket jelentett be, amely 1200 ember elbocsátásával járt, közte Yout, az akkor az 50-es évei közepén járó vegyészmérnököt is értesítették, hogy nem tartanak igényt a munkájára. You az utolsó munkanapján mentett le mindent, amit csak tudott a BPA-mentes, 2 mikron vastagságú ultravékony bevonatról, amelynek szellemi tulajdonai nem is kizárólag a Coca-Colához, hanem a partnercégekhez kapcsolódtak, így közvetve őket is kár érte. 

Mivel már a felmondási idejét töltötte, a belső IT-biztonsági rendszer nem engedte az érintett fájlok mentését semmilyen fizikai hordozóra, így végül a telefonjával készített képernyőfelvételeket, majd miután észlelt egy biztonsági kiskaput, egy személyes Google Drive-ba továbbította a műszaki dokumentációkat. Amiknek már megvolt a helye is: hetekkel az utolsó munkanapja előtt You (a felettesei tudta nélkül) Kínába utazott, üzletemberekkel találkozott, velük közös gyártócéget alapított, amihez kormányzati finanszírozást is szereztek. 

Az amerikai bíróság 3 évvel később emelt vádat ellene csalás, üzleti titkok eltulajdonítása és ipari kémkedés miatt.

Addig süket fülekre talált, hogy az amerikai kémelhárítás már több alkalommal kongatta a vészharangot Kína ezer tehetség nevű programja miatt, ez hivatott a korábban külföldre szakadt tudósokat, mérnököket hazacsábítani a pénzügyi támogatás és a bürokratikus akadályoktól való mentesség ígéretével. A Bloomberg idézi Jay Tabbot, az FBI volt igazgatóhelyettesét, aki szerint kész hírszerzési modellről van szó, nem az első eset, hogy sokat érő információk megszerzésére szerveznek be az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában élő és dolgozó kínaiakat.

Mi a nehézség a kólagyártásban?

Az alumíniumdobozok belső bevonatainak megoldása különösen nagy kihívás a piacon érintett Akzo Nobel, Dow Chemical, PPG Industries cégnek. Speciális bevonat és festék kerül a hidakra (megóvva a sós levegőtől), a számítógépes billentyűzetre vagy a lopakodó vadászgépekre – itt viszont a bevonatot az italok receptjéhez kell kalibrálni, függően annak sav-, cukor-, koffein-, olaj- és esetenként alkoholtartalmától. Az alkalmazott polimer semmilyen módon nem léphet reakcióba az itallal.

Fotó: Sameer al-Doumy /  AFP

You 1990-ban érkezett az Egyesült Államokba tudományos ösztöndíjjal, diplomát az ohiói Kent Staten szerzett, majd doktori fokozatot polimertudományokból. 1999 óta amerikai állampolgár, karrierjét a DuPontnál kezdte, 2012-től pedig a Coca-Cola alkalmazta, a cég akkor már kereste a BPA-s anyagok alternatíváit. Shannon You a gyártópartnerektől a lehető legtöbb információt megszerezte, nemcsak az összetevőkét, de azok pontos mennyiségét, arányát is, ezáltal négy év alatt óriási adatmennyiség halmozódott fel nála. Az üdítőitalgyártó pechére az IT-osztályt senki nem tájékoztatta, hogy kivételesen értékes szellemi tulajdon található You számítógépén. Pedig az már ekkor jóval többet ért, mint a ráköltött 120 millió dollár kutatási költség, becslések szerint ezeknek a speciális élelmiszer-bevonatoknak a piaca – nem lévén hazai beszállító – közel 3 milliárdos volt Kínában.  

 

You 2018 szeptemberében bukott le, amikor az atlantai reptéren a vámtisztek letartóztatták az FBI utasítására.

 

Az Organized Crime and Corruption Reporting Project szakportál szerint az ipari kémkedés évente több száz milliárd dollár kárt okoz a szabadalmak birtokosainak, a vonzó mindebben az, hogy a gazdasági kémkedés bár kockázatosabb, sokkal olcsóbb a saját kutatás-fejlesztésnél. You 2036-ban szabadulhat, utána 200 ezer dollár kártérítést kell megfizetnie.