Áprilisban havi szinten 0,8 százalékkal nőtt a német kiskereskedelmi forgalom, ami elmaradt az elemzők 1 százalékos becslésétől, de felülmúlta a márciusi 2,4 százalékos csökkenést. Éves szinten azonban azonban 4,3 százalékos volt a zsugorodás. Az élelmiszer-kiskereskedelemben 0,5 százalékkal emelkedtek az eladások, mivel az élelmiszerárak enyhén csökkentek márciushoz képest – derül ki a Szövetségi Statisztikai Hivatal (Destatis) jelentéséből.

From April 2nd, 2022, masks will no longer be compulsory when shopping.
Fotó: AFP

A nem élelmiszertermékek eladásai 0,7 százalékkal, az online és a csomagküldő szolgáltatásokon keresztüli értékesítés pedig 5,9 százalékkal ugrott meg márciushoz viszonyítva. Ugyanakkor éves szinten az élelmiszereladások 4,4 százalékkal estek vissza, a nem élelmiszerek értékesítése pedig 4 százalékkal csökkent. A kiskereskedelmi forgalom visszaesésével számos európai országban küzdenek, a jóléti Skandináviától  a közép-európai országokig, beleértve Magyarországot is.

Ahogy arról a Világgazdaság beszámolt, a vártnál sokkal nagyobb mértékben romlott a mannheimi ZEW gazdaságkutató intézet gazdasági hangulatindexe májusban: a piacok által jelzett mínusz 5,3 helyett mínusz 10,7 pontra zuhant az áprilisi 4,1-ről. A müncheni Ifo gazdaságkutató intézet májusi német üzleti hangulatindexe pedig 91,7 pontra esett vissza az áprilisi 93,6-ról. A német gazdaság az optimista politikusi előrejelzések ellenére recesszióba lépett: 2022 utolsó negyedében 0,5 százalék volt a zsugorodás, ami már a második egymást követő GDP-esés.

Scholz megszorítana, koalíciós szövetségesei berzenkednek

Olaf Scholz német kancellár és pénzügyminisztere, a liberális Christian Lindner húszmilliárd euróval tervezi csökkenteni a 2024-es költségvetés kiadásait. A cél: megvágni minden tárca büdzséjét a védelmi tárca kivételével, de a lépés valószínűleg súlyos feszültségeket okoz majd a koalícióban. A Zöldek ugyanis inkább adóemelésekből finanszíroznák a hiányt, méghozzá a leggazdagabbak terheinek növelésével.