Már a héten végrehajtott jegybanki kamatcsökkentések is jelezték, hogy valami megmozdult Kínában, a csütörtökön közölt vigasztalan gazdasági adatok a sürgősség érzetét csempészték a fejekbe, és az amerikai The Wall Street Journal (WSJ) jól értesült forrásai szerint a politikai fogaskerekek már mozgásban vannak: készül a világ második legnagyobb GDP-termelő országának gazdaságösztönző csomagja.

Building with footprint-shape roof under construction in Taiyuan
**CHINESE MAINLAND, HONG KONG, MACAU AND TAIWAN OUT** Aerial photo shows a shopping mall under construction with a footprint-shape roof in Taiyuan City, north China's Shanxi Province, 14 June, 2023. (Photo by Wei Liang / cnsphoto / Imaginechina via AFP)
Fotó: Wei Liang / AFP

Mivel próbálkoznak, és milyen sikerrel? – ezt a világ számos pontján lesik izgalommal, hiszen a világgazdaságból fájdalmasan hiányoznak a hajtóerők. A Nyugaton elszabadult ellen küzdő kamatemelések miatt az amerikai és az euróövezeti gazdaság is a recesszióval kacérkodik, és a múlt év végén még az volt a remény, hogy a kieső globális lendületet a pandémiakorlátozások kényszerzubbonyát ledobó Kína pótolja majd. Nem tette.

Van, akinek ez fontos a világon, és van, akinek kevésbé. Még az amerikaiaknak sem mindegy, akik pedig hosszabb távra riválisként kezelik Kínát. Európának fontosabb, hiszen a vállalatai az óceánon túliaktól eltérően egyelőre nem találják a maguk növekedési motorjait, bár az inflációt profitzsákjaik egyszeri kitömésére használták. Különösen bajos az európai gigász, Németország helyzete – amelyhez ezer szállal kapcsolódik Közép-Európa.

Infláció után: Amerikát előrelöki a mesterséges intelligencia, Európát meg vissza Kína

Ami a háztartásoknak nem esett jól: rekordprofitot hoztak össze a tavalyi inflációs évben az európai nagy cégek a Handelsblatt összesítése szerint. Az amerikaiaknak még így is csak a hátát nézik, és az utóbbiakat továbblendíti többek közt a mesterséges intelligencia fejlesztése, Európának viszont az idén nem tesz jót a keleti kapcsolat, még ha nem is „szakad le” Kínáról, mint sok politikus sürgeti.

 

Többszörös szorításban

A pekingi készülődés jele, hogy csütörtökön tíz hónapja először csökkentette egyik fontos kamatát a kínai jegybank: 10 bázisponttal, 2,65 százalékra szállt le a középlejáratú hitelkeret (MLF) kamata. Ezzel Kína – ahol messze nem szökött fel úgy az infláció, mint Nyugaton – szembehalad a nagy nyugati jegybankok trendjével. Megjegyzendő: a monetáris ösztönzésnek-visszafogásnak az ő gazdasági rendszerükben hagyományosan kisebb a szerepe, mint Nyugaton. 

Jó ideje mindenki arra vár, mit lép a hatékonyabb eszközökkel rendelkező kínai kormányzat,

amelynek több fogós problémával kell szembenéznie, miután a járvány lerázása nem bizonyult csodaszernek.

A növekedés lassabb, mint megszokták és tervezték, a kereslet lanyha. A kilátásokra rátelepül az amerikaiakkal folyó, geopolitikai villongásokban láthatóvá váló versengés, miközben a nagy nyugati exportpiacok erősen szédelegnek az inflációtól és a kamatemelésektől. A nehezen befolyásolható külső tényezők mellett belföldön problémákkal, adósságokkal és aggodalmakkal terheltek a helyi ingatlanpiacok, és egyre ijesztőbb és elégedetlenséget ébresztőbb az ifjúsági  

Kaokao és csipao: rekordszámban tódultak felvételizni – pedig rájár a rúd a kínai fiatalokra

A gyermekszerető és törekvő Kínában hatalmas felhajtás övezi a felvételiket. Különösen nagy az izgalom idén, hiszen miközben rekordszámban ülnek le felvételizni a fiatalok, új kívánalmaknak kell megfelelniük a felsőoktatásban, mert elképesztően magas közöttük a munkanélküliség.

A tervezett 5 százalékos idei szakértők szerint még most is elérhető, de a legtöbben ennél többre számítottak. 

Mi lehet a csomagban?

A kínai gazdaságot figyelők már régóta azt találgatják, mikor és mekkorát lép a jóléti növekedést célul kitűző Hszi Csin-ping kormányzata, és milyen intézkedéseket tesz. 

A WSJ információi szerint a terv egyik része, hogy Peking ezermilliárd jüan értékben – ami annyi, mint a teljes magyar éves majdnem fele – speciális kötvényeket bocsát ki, amivel az eladósodott helyi önkormányzatokat segítenék ki, adrenalint fecskendezve az üzleti bizalomba. A pénzt infrastrukturális és egyéb GDP-ösztönző projektekbe fektetnék, illetve segítenék az adósságcsökkentést.

Egy másik fontolgatás alatt álló intézkedés, hogy megszüntetnék a második otthon vásárlását gátló antispekulációs korlátozásokat, amivel a városok ingatlanpiacát pezsdíthetnék fel. 

Ennél sokkal több részletet a WSJ-vel sem közöltek a forrásai, mindenesetre a körvonalazódó tervet szkeptikusan tálalja az amerikai lap: szakértőket idéz, akik szerint a háztartások és a vállalatok az ösztönző és a korábbi adósságokat eltüntető csomag ellenére

sem feltétlenül mernek majd több adósságot felvállalni. 

A csütörtöki adatok szerint a négyzetméterben számolt lakáseladások májusban 2,7 százalékkal csökkentek éves alapon az ideiglenesnek bizonyult, áprilisi 4,6 százalékos növekedés után.

Az emberek számára kicsi az ösztönzés, hogy azon kívül is lakást vásároljanak, amelyben élnek. A hit, hogy a lakásárak csak fölfelé tudnak menni, megrendült

– idézik Sen Menget, a pekingi Chanson & Co. befektetési bank igazgatóját.

Hamarosan kiderülhet, miképpen gondolkodik mindekezekről Hszi Csin-ping kormányzata.