Nemzetközi gazdaság

Az EKB meglépte, és júliusban újra kamatot emel – kicsit segített a forintnak

A várakozásoknak megfelelően nyolcadszor egymás után is megemelte kamatait az Európai Központi Bank. A meglepően szigorú szerdai Fed-kommentárok után sebes gyengülésnek indult forintpiacon is feszült figyelemmel kísérték az euróövezeti jegybank iránymutatását.

Ismét feljebb tolta kamatait az euróövezeti jegybank, a 25 bázispontos lépés nem okozott meglepetést, ahogy szerdán a Federal Reserve döntése sem, hogy 2022 januárja óta először nem emelt kamatot. A Federal Reserve vártnál szigorúbb iránymutatása azonban földindulást okozott a piacokon és az elemzők közt, és bár az amerikai központi bank bír nagyobb befolyással, feszült figyelem követte az Európai Központi Bank jövőt illető kommentárjait is. A nyolcadik egymást követő kamatemelés 22 éves csúcsra, 4 százalékra állította be az EKB fő refinanszírozási kamatát, és kiderült: júliusban újabb szigorítás várható.

FILES-GERMANY-EU-ECB-BANKING-INFLATION-RATE(FILES) The European Central Bank (ECB) headquarters building is pictured ahead of the start of the press conference on the eurozone's monetary policy in Frankfurt am Main, western Germany on February 2, 2023. The European Central Bank (ECB) is expected to raise interest rates again on June 15, 2023, while signaling that it does not intend to stop there even though inflation is falling and the eurozone has entered recession. (Photo by Daniel ROLAND / AFP)
Fotó: AFP

A dollárt erősítette, ami pedig rosszulesett a feltörekvő piaci devizáknak, hogy a Fed két újabb kamatemelést helyezett kilátásba, holott az elmúlt hónapokban már feléledtek a remények, hogy vége szakad a világ legnagyobb gazdaságát a szélére küldő kamatszigorításnak. 

A forint sem vette jó néven a nemzetközi égbolt elborulását, és előbb felhagyott az euró elleni 370-es szint elleni támadásokkal, majd csütörtökön nagyot gyengülve az EKB-döntésre, a 376-os szintek küszöbén termett, majd még tovább gyengült. Az euró maga fel-le hullámvasutazott a dollár ellenében, és ha a jegybanki útmutatás egyértelműen erősíteni tudná, az a forintnak is a hóna alá nyúlhat.

Közleményében a bank nem tett egyértelmű ígéretet a további kamatemelésekre, azonban ezzel csaknem egyenértékű, hogy megismételte: további döntéseivel biztosítani kívánja a megfelelő mértékben szigorú feltételeket ahhoz, hogy az euróövezeti – amelyet májusban 6,1 százalékra mértek, az októberi 10,6 százalékos csúcsnál jóval alacsonyabbra – „időben” visszatérjen a 2 százalékos célra. 

Az EKB közgazdászai egyúttal megemelték inflációs előrejelzéseiket, főként 2023-ra és 2024-re: idénre 5,1 százalék, jövőre 3 százalék lehet az infláció. Ez magasabb a 2 százaléknál, tehát kirajzolódik: további kamatemelések jöhetnek. A bank azonban megismételte, hogy döntései adatvezéreltek lesznek, a beérkező számokat figyelik majd, a mögöttes inflációs folyamatok dinamikáját, illetve a monetáris politika átvitelének hatékonyságát. 

Az utóbbiról a közlemény megjegyezte, hogy a korábbi kamatemelések – összességében 4 százalékpont –

erőteljesen átvivődnek a finanszírozási feltételekbe és fokozatosan megteszik hatásukat a teljes gazdaságra.

A szükséges kamatszigort illetően erősen megosztott EKB tehát ismételten ügyelt rá, hogy közleményének kommentárjai minden irányba nyitva hagyják számára az utakat. Valamilyen irányba elbillen-e mégis a mondanivaló, az az elnöki sajtótájékoztatón elhangzottaktól függött, bár volt arra is példa az elmúlt hónapokban, hogy más döntéshozók kommentárjai is erősen befolyásolták utólag az üzenetet.

Lagarde tiszta vizet öntött a pohárba

Christine Lagarde, az EKB elnöke a kamatdöntés után fél órával, 14:45-kor kezdte sajtótájékoztatóját. A sajtótájékoztatót megelőzően ez euró egyébként már szép erősödésnek indult, és négyhetes csúcsot ütött meg a dollár ellenében 1,0873 környékén, a forint ekkor még a háromhetes mélypont közelében ragadt az euró ellenében, percekkel a sajtótájékoztató előtt 376,35 környékén kereskedve.

BELGIUM-EU-POLITICS-ECONOMYEuropean Central Bank (ECB) President Christine Lagarde speaks during the European Parliament Committee on Economic Affairs at the EU Parliament in Brussels on June 05, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
Fotó: AFP

Lagarde ismertette a közleményt, megismételve, hogy a bank emelte inflációs, és csökkentette GDP-előrejelzését, és továbbra sem számít recesszióra. Részletesen ismertette az inflációs és növekedési előrejelzéseket övező rizikókat, ezek közt ismételten is a háború hatásait, illetve az egyes tagországokban született béregyezségeket, amelyek növelik az infláció veszélyét.

A Reuters tudósítója, Korányi Balázs kérdésére Lagarde egyértelműen kimondta, hogy a kamatemeléseknek egyáltalán nincsen vége, és hogy júliusban újabb szigorítás következik.

Befejeztük-e az utazásunkat? Nem. Nem vagyunk még a célunknál, van még dolgunk. Elszántak vagyunk rá, hogy időben elérjük a célunkat. A következő ülésünkön is emelünk, ha az alapelőrejelzés nem változik

– mondta az elnök, és ezeket a mondatokat a későbbiekben még meg is ismételte.

Kommentárjai már nem okoztak azonnali további erősödést az euró árfolyamában, amely 1,088 közvetlen közelében érte el a csúcsot a dollár ellenében, majd későb az 1,09-et is átvitte. A forint visszafordult a 377 közelében elért mélypontról az euróval szemben, és 376-on túlra erősödött, majd a kereskedés utolsó órájában 374-en is túlra. Ez még mindig jelentősen gyengébb, mint a hét eleji szintjei, de a nap és a munkahét hátralévő óráiban még további elmozdulásokat okozhat a Fed és az EKB kommentárjainak értékelési folyamata.

Forint: az Amerikától kapott sebet az EKB gyógyíthatja be

Hosszú a listája azoknak a pénzügyi piaci eszközöknek, amelyek – ahogy a forint is – kaptak egy pofont a szerdai Federal Reserve ülést követő, meglepően szigorú kommentároktól. Kevesebb az olyan eszköz, de a forint is köztük lehet, amelyek számára könnyebbséget hozhat az Európai Központi Bank csütörtöki ülését követő frankfurti kommunikáció.

 

 

Federal Reserve Európai Központi Bank forint árfolyam kamat
Kapcsolódó cikkek