Amin Nasszer, a Saudi Aramco vezérigazgatója szerint az olajpiac szilárd marad a következő negyedévben is, mivel a feltörekvő gazdaságok erős kereslete ellensúlyozni tudja a nemzetközi recessziós kockázatokat. Más nagy ágazati vezetők nem ennyire optimisták, és további gyengülésére számítanak – írta a Reuters.

SAUDI-ENERGY-TECHNOLOGY-CONFERENCEPresident and CEO of Saudi Aramco Amin Nasser addresses reporters at the opening ceremony of the International Petroleum Technology Conference (IPTC) in Riyadh, on February 21, 2022. (Photo by Fayez Nureldine / AFP)
Amin Nasszer, a Saudi Aramco vezérigazgatója.
Fotó: AFP

A Kuala Lumpurban tartott Energy Asia konferencián a legnagyobb nemzetközi energiavállalatok, köztük a Saudi Aramco, a Vitol és a malajziai Petronas vezetői találkoztak, hogy megvitassák a piac jövőjét és az azt fenyegető kockázatokat.

Összességében úgy véljük, hogy az olajpiac az év hátralevő részében erős marad. Bár több OECD-államot is fenyeget, a fejlődő országok – különösen India és Kína – gazdasága egészséges, ami az idén napi több mint 2 millió hordónyi keresletnövekedést jelenthet

– jelentette ki Nasszer, aki 2015 óta vezeti a világ legnagyobb olajvállalatát. Szerinte Kínában a közlekedési és petrolkémiai ágazat még mindig a növekedés jeleit mutatja, noha jelentős gazdasági ellenszéllel néz szembe.

Más energetikai vezetők azonban kevésbé bíznak az ázsiai gazdaságokban. Russel Hardy, a Vitol, a legnagyobb független olajkereskedő vezérigazgatója szerint az iparág helyzete a következő három-négy hónapban valószínűleg stabil marad, ám az orosz kínálattal és a kínai kereslettel kapcsolatos bizonytalanság megnehezíti az előrejelzéseket.

Sazali Hamzah, az állami tulajdonban lévő malajziai Petronas ügyvezető alelnöke sokkal pesszimistább volt. Úgy értékelte, hogy a kőolaj és a finomított termékek iránti kereslet a második negyedévben lassult, és szerinte a gyenge kereslet csak jövőre kezd felívelni.

A brent alaptípus határidős jegyzése az év eleje óta 14 százalékkal csökkent, mivel az emelkedő kamatok óvatossá tették a befektetőket, miközben Kína ígéretes gazdasági fellendülése megtört, és hónapokkal később sem tudta elérni a célkitűzéseit.

A Brent árfolyama 1 éves
 

A Vitol és a Petronas az olajpiac teljes átalakulására számít, és a vezetők ezt szem előtt tartva tervezik a következő évek befektetéseit is.

Az olajkereslet 2030 körül tetőzik, az azt követő évtizedben pedig folyamatosan csökken, mielőtt meredek zuhanásba kezdene, ahogy az elektromos járművek és a megújuló energiaforrások átveszik a hatalmat a fosszilis tüzelőanyagoktól

– nyilatkozta Hardy. Hamzah úgy gondolja, hogy a Petronas 2,7 millió hordónyi éves termelése nagyjából az évtized végéig tartható fenn, mielőtt a kereslet elindul a lejtőn.

Az átmenet részeként a Petronas a földgáz hatékonyabb felhasználására és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére fog összpontosítani, miközben középtávon a megújuló energiaforrásokat, például a bioüzemanyagot, hosszú távon pedig a hidrogén felhasználási lehetőségeit vizsgálják.

Ennek érdekében a konferencia során megállapodtak a francia TotalEnergiesszel, valamint annak megújuló energiával foglalkozó leányvállalatával, a Gentarival, hogy közös projektet indítanak a szén-dioxid leválasztására és tárolására , emellett a területén is együtt fejlesztenének.