Az olasz kormány elsődleges célja, hogy a turisták körében népszerű városközpontok lakóingatlanjai inkább a helyi lakosok otthonteremtésére szolgáljanak, mintsem rövid távú szállásként. A koncepció szerint elősegítenék az ingatlanárak esését és csökkentenék a turisztikai célpontok túlzsúfoltságát. Éppen ezért minden szálláshelyet és szállásformát érintő törvényjavaslatot nyújtott be az olasz idegenforgalmi minisztérium a honatyáknak.

ITALY - ROMA - TOURISME - AIRBNB
Italy, Roma, 2022-04-15. Tourism through the city of Rome, the Italian capital, with its monuments and archaeological sites.Italie, Rome, le 2022-04-15. Tourisme a travers la ville de Rome, capitale italienne, entre ses monuments et ses sites archeologiques. (Photo by Martin Bertrand / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)
Róma egyik lakóépülete, ahol a sok Airbnb-s szálláshely miatt kevesebb lakás jut a helyieknek.
 Fotó: Martin Bertrand  / AFP

 

Változtatnának az Airbnb-s szálláskiadás szabályozásán Olaszországban

A tervezet felkorbácsolta a hangulatot a helyiek, a vállalkozások, a szállodatulajdonosok, az önkormányzatok és a kormány közt. Egyesek szerint a javaslat nem eléggé drasztikus, míg a szállodatulajdonosok több méltányosságot követelnek, és azt, hogy minden létesítményre ugyanazok a szabályok vonatkozzanak.

„Rómában több mint 25 ezer szálláshely van, ami megfelel 10 ezer szállodának” – mondta Alessandro Massimo Nucara, a szállodaipari vállalkozások országos szövetségének, a Federalberghi főigazgatója az Euronewsnak. Szerinte igazságtalan, hogy egy szállodanyitáshoz „végtelen számú engedélyt kell”, míg a rövid távú kiadáshoz nem. Andrea Santolini apartmankiadó azonban azt nyilatkozta, hogy a szállodák és a rövid távú bérlemények nem összehasonlíthatók, mivel más a célközönségük.

A szankciók terén sincs egyetértés: míg a szállodaszövetség azt szeretné, hogy a szabályokat a polgármesterek tartassák be, addig Marco Celani, a rövid távú bérbeadással foglalkozó olasz szövetség (AIGAB) elnöke a turisztikai minisztériumtól várja a büntetéskiszabást.

Habár a jogszabálytervezet törvényerőre emelkedése még messze van, az minden bizonnyal nagy hatással lesz a világ egyik legnagyobb rövid távú bérbeadási piacára. Az olasz gazdaság jókora részét ugyanis az idegenforgalom alkotja.

Rómába húz a gazdagok szíve

A milánói árak emelkedése miatt az örök város ingatlanjai viszonylag olcsónak tűnnek.